دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی ، بی اخلاقی برخی در قبل و بعد از انتخابات را عملاً به ضرر منافع ملی، مصالح کشور و به زیان این افراد دانست.
وی در پاسخ به پرسشی درباره مصادیق تخریب داوطلبان و گروه های سیاسی در انتخابات و راهکارهای حذف این بد اخلاقی در رقابت های انتخاباتی گفت: کسانی که چنین کاری می کنند برگردند ببینند برای کسانی که این تخریب ها را انجام داده اند چه نتیجه و خاتمه ای مشاهده شد و از کارشان عبرت بگیرند.
زاکانی افزود: بزرگترین مسئله در تخریب داوطلبان و گروه های رقیب ، خود افرادند که باید از درون خود صیانت و از این اقدامات و بداخلاقی ها پرهیز کنند؛ چنین افرادی قبل از انتخابات بد اخلاقی می کنند و بعد از انتخابات نیز در صورت پیروزی رقیب ، پیروزی او را نادیده می گیرند و نفی می کنند.
وی تاکید کرد: دستگاه های نظارتی و قانونی کشور باید به طور جدی این مسائل را پیگیری کنند و مانع از آن شوند که عدهای زیاده خواه ، دیگران را متهم کنند و یا با بداخلاقی برای تکیه زدن به قدرت رقبا را از میدان به در کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که تشکل متبوعتان تا چه اندازه به اخلاق در رقابت ها پایبند است افزود: تاکنون به وظیفه مان عمل کرده ایم و هیچ وقت پایمان را از چارچوب اخلاق و قانون فراتر نگذاشته ایم و کسی نیز به رفتار ما اعتراضی نکرده است.
دبیرکل حزب مردم سالاری تاکید کرد : احزاب باید دست به دست هم دهند و زمینه التزام دقیق به قوانین و برگزاری انتخاباتی قانونمند و بی حاشیه را فراهم کنند.
مصطفی کواکبیان افزود: حزب مردم سالاری به عنوان یک حزب اصلاح طلب در مجموعه شورای عالی سیاستگذاری انتخاباتی اصلاح طلبان
حضور دارد و در آنجا بر اساس سلسله قواعد اخلاقی به اصولی پایبند است.
وی گفت: به افراد خود در سراسر کشور توصیه کرده ایم که با التزام به قوانین ، اهداف خود را به پیش ببرند.
دبیرکل حزب مردم سالاری با بیان این که هیچگاه با صندوق های انتخاباتی قهر نبوده ایم افزود: حتی در مجلس نهم که بسیاری در انتخابات شرکت نکردند، حزب مردم سالاری به تنهایی و در سراسر کشور لیست انتخاباتی خود را داشت.
کواکبیان نقدترین اقدام احزاب برای پیشبرد و رعایت اخلاق انتخاباتی را اتحاد و همراهی آنها دانست.
وی تاکید کرد : با توجه به شرایط کشور، احزاب باید دست قدرتمندی در برابر قدرت های زورگو و جاهل منطقه و دنیا باشند تا بدانند که انتخاباتی بزرگ و بی حاشیه در ایران انجام می شود.
دبیرکل حزب مردم سالاری گفت: باید مسابقه ای باشد که در آن رقابتی سالم انجام شود و بهترین افراد ولو اینکه رای نیاورند، پیروز تلقی شوند.
وی با اشاره به ایده مقام معظم رهبری برای ایجاد نظام پارلمانی در سفر ایشان به کرمانشاه گفت: در صورت تحقق این ایده ، نقش احزاب اساساً دگرگون خواهد شد.
دبیرکل حزب مردم سالاری افزود: متاسفانه در حال حاضر انتخابات در کشور ما حزبی نیست، زیرا در انتخابات حزبی، مردم به جای اشخاص، اسامی احزاب را می نویسند و به آن ها رای می دهند.
کواکبیان در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری درباره اهمیت توجه و التزام عملی به اصول اخلاقی اسلامی در انتخابات گفت : اگر هدف داوطلبان صرفا تصاحب مقام و منصب و به دست آوردن موقعیت و مقام باشد، ممکن است برای رسیدن به آن بسیاری از اصول اخلاقی زیر پا گذاشته شود.
وی افزود : اما اگر به تعبیر امام راحل، هدف این باشد که ما تابع تکلیف باشیم و نه نتیجه باید توجه داشت که اقتضای انجام وظیفه، رعایت اصول اخلاقی به نحو احسن خواهد بود.
دبیر کل حزب مردم سالاری افزود: در تمامی مراحل انتخابات از تبلیغات وتشویق مردم به حضور در پای صندوق های رای تا نظارت بر اجرای انتخابات، رد یا تایید صلاحیت ها و حتی در مرحله شمارش آرا باید علاوه بر مبنا قرار دادن حاکمیت قانون، یک منشور اخلاقی نیز میان اعضا امضا و تایید شود.
کواکبیان با بیان اینکه هشت گروه در برگزاری انتخابات نقش دارند گفت: مجریان، ناظران، کاندیداها، ستادهای مربوط به کاندیداها، نیروهای امنیتی و انتظامی، قوه قضائیه، دستگاه های تبلیغاتی از جمله صدا و سیما،حاکمیت و رهبری و در نهایت مردم در برگزاری هر چه بهتر انتخابات سهیم هستند.
وی با اشاره به نقش مردم تاکید کرد: مردم نقش اساسی در انتخابات بر عهده دارند زیرا آن ها هستند که حق انتخاب دارند و باتوجه به سخنان رهبر معظم انقلاب، مردم باید دقت کنند که درست انتخاب کنند.
دبیرکل حزب مردم سالاری اضافه کرد: قدرت امانتی از آن ملت است که ملت تلاش دارند آن را به دست شایستگان بسپارند.
کواکبیان گفت : اگر نگاه ما به قدرت امانتدارانه باشد، اصول اخلاقی حفظ خواهد شد اما اگر نگاه طمع محورانه باشد، این روند به گونه دیگری تفسیر خواهد شد.
وی در ادامه بر ارائه اولویتها و برنامه ها از جانب داوطلبان به جای تخریب یکدیگر تاکید کرد.
کواکبیان جبران خلاءهای قانونی را از مهمترین راهکارهای مقابله با بداخلاقی های انتخاباتی دانست و افزود: خانه احزاب در حال تهیه منشوری انتخاباتی است که البته پیشتر نیز وجود داشته است و همه اعضا باید آن را امضا کنند.
در تمامی مراحل انتخابات باید علاوه بر مبنا قرار دادن حاکمیت قانون، یک منشور اخلاقی نیز میان اعضا امضا و تایید شود.
وی تاکید کرد : باید بپذیریم که همه ما سوار بر کشتی برای رسیدن به ساحل نجاتیم و در مقابل هجمه های منطقه ای و خارجی، باید وحدت خود را حفظ و تلاش کنیم و اخلاق برنده و بازنده شدن در انتخابات را طوری تقویت کنیم که پس از انتخابات، برندگان و بازندگان کاپ اخلاق بگیرند.
دبیرکل حزب مردم سالاری گفت : مجلس باید این خلاءهای قانونی را جبران کند و سپس همه ما ملتزم به اجرای دقیق قانون شویم.
کواکبیان همچنین با اشاره به نقش نظارتی شورای نگهبان تاکید کرد: وقتی نظارت این شورا وجود دارد باید آن را بپذیریم و به آن تمکین کنیم.
وی گفت : اگر احساس کردیم در روند صلاحیت ها حقی ضایع شده است باید در این زمینه صحبت کنیم زیرا به تعبیر امام (ره) علاوه بر رای مردم، بررسی صلاحیت ها نیز حق الناس است و برای رسیدگی به این موضوع باید از قانون تمکین کنیم.
کواکبیان در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که حزب مردم سالاری اکنون در چه مواردی مرتکب بداخلاقی انتخاباتی شده و چگونه با آن برخورد کرده است گفت : ما حتی در حوادث سال 88 نیز معتقد بودیم که باید ملتزم به قانون باشیم.
وی افزود: در آن سال ما حتی طرح لویی جرگه ایرانی را نیز مطرح کردیم که بر اساس مفهوم این طرح، همه باید به قانون تمکین کنند. در اوج حوادث، تلاش ما پیشبرد همه امور بر اساس مر قانون بوده است.
کواکبیان راهکار اجرایی التزام به اخلاق را کمک گرفتن از خود احزاب دانست و گفت : طراحی میز احزاب در خانه احزاب و همچنین انتخاب عده ای از درون احزاب برای این تشکل ها ، موضوعی است که می تواند در صورت بروز بداخلاقی با به میدان آمدن احزاب، مسئله را فیصله دهد.
وی همچنین با اشاره به نقش احزاب در کمک به ارتقا و نهادینه کردن اخلاق در عرصه انتخابات افزود: علیرغم اولویت افراد اصلاح طلب، معتقد نیستم که تمام 290 نفر اعضای لیست باید اصلاح طلب باشند و حتی از اصولگرایان معتدل نیز در لیست خود استفاده می کنیم.
بداخلاقیهای انتخاباتی خلاف شرع است
دبیر کل حزب موتلفه اسلامی ، بداخلاقی های انتخاباتی را خلاف شرع دانست .
محمد نبی حبیبی درباره اهمیت توجه و التزام عملی به اصول اخلاق اسلامی در انتخابات تاکید کرد : رعایت اخلاق باید تحقق یابد و
دروغگویی، غلو کردن، تهمت زدن، پاپوش درست کردن و احترام رقیب را نگه نداشتن نمونههایی از بداخلاقیهای انتخاباتی است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره راهکار سریع الاجرا برای جلوگیری از بداخلاقی های انتخاباتی تصریح کرد: رسانه ملی و سایر رسانهها باید این ضرورت را مخصوصا در ایام نزدیک شدن به انتخابات تبلیغ کنند و اگر کسانی باشند که با علم و اطلاع به ضرورت رعایت اخلاق انتخاباتی و اسلامی توجه نکنند باید حتما برای آنان مجازاتهای سنگینی در نظر گرفته شود.
حبیبی تاکید کرد: رسانهها در بحث نهادینه کردن اخلاق انتخاباتی باید بیشتر از گذشته کار کنند و قوانین کشور هم اگر در این رابطه نقصی دارد باید اصلاح شود تا مجازاتهای شدیدی برای کسانی که به قانون پایبند نیستند اعمال شود.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه نقش افراد سیاسی را در نهادینه کردن اخلاق در عرصه انتخابات چطور ارزیابی میکنید گفت : تریبونهای مختلف رسانهها عمدتا در خدمت احزاب و تشکلها و شخصیتهای شناخته شده است و به همین علت ، احزاب مختلف صاحب تریبون میتوانند نقش بسیار اثرگذاری در نهادینه کردن اخلاق اسلامی داشته باشند.
حبیبی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه حزب موتلفه اسلامی چقدر به نهادینه کردن اخلاق در عرصه انتخابات مقید است؟ گفت: در دورههای مختلف انتخابات شرکت کرده و از موضع بداخلاقی وارد نشدهایم و تقید نامزدهای موتلفه اسلامی به موازین اخلاقی سابقه خوبی برای حزب موتلفه است.
رسانهها در بحث نهادینه کردن اخلاق انتخاباتی باید بیشتر از گذشته کار کنند.
وی افزود: ما برخی از بداخلاقیهای انتخاباتی را نه فقط خلاف عرف و اخلاق انتخاباتی میدانیم بلکه از نظر ما خلاف شرع است.
دبیر کل حزب موتلفه اسلامی گفت: اصولا آن دسته افراد را به عنوان داوطلب موتلفه معرفی میکنیم که از فیلترهای اخلاقی گذشته باشند.
هدف نهایی دین ما اخلاق است
سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی درباره اخلاق انتخاباتی گفت: امیدوارم «التزام عملی به اخلاق اسلامی» در انتخابات، اصل محترمی برای
همه داوطلبان و حامیان آنان باشد.
حسین مرعشی افزود: ما مجلسی می خواهیم که در کنار خدمت به انقلاب و مردم، اخلاق را ترویج کند چراکه اخلاق، هدف نهایی دین ماست.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: اگر یک کار برای ریشه کن کردن بداخلاقی انتخاباتی وجود داشته باشد آن آگاه کردن مردم است و اگر داوطلبان «ارزش وجودی» داشته باشند دیگران را تخریب نمی کنند.
وی درباره نقش احزاب برای نهادینه کردن اخلاق انتخاباتی نیز گفت: احزاب، نهادی از یک جامعه هستند و اگر انتخابات ما به سمت انتخابات حزبی شدن پیش برود، می توانیم از احزاب انتظار داشته باشیم که نهادی اخلاقی هم داشته باشند.
مرعشی همچنین درباره پایبندی حزب کارگزاران به اخلاق اسلامی افزود: در حزب ما ترجیح منافع ملی به منافع جناحی، ترجیح منافع جناحی به منافع حزبی و ترجیح منافع حزبی به منافع فردی است.
ما مجلسی می خواهیم که در کنار خدمت به انقلاب و مردم، اخلاق را ترویج کند چراکه اخلاق، هدف نهایی دین ماست.
سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی گفت: سعی کرده ایم عمدتا از زاویه منافع ملی به موضوع نگاه کنیم و علاقه مندیم رقیبهای ما آنقدر خوب کار کنند که ما رقیب را در جامعه تحسین کنیم.
احزاب برای فصل الخطاب شدن قانون تلاش کنند
دبیرکل جمعیت ایثارگران تاکید کرد: اگر انتخابات را عرصه ای برای خدمت به مردم بدانیم باید با منطق، اخلاق صحیح و رعایت حقوق
همدیگر که حق الناس است عمل کنیم.
حسین فدایی افزود: کسی در عرصه انتخابات تخلف می کند که بخواهد فراتر از آنچه در قانون تعریف شده است عمل کند و کسانی که بداخلاقی می کنند می خواهند حقوق بیشتری برای خودشان قائل شوند.
وی گفت: بهترین راهکار برای جلوگیری از بداخلاقی انتخاباتی پایبندی به قانون است و اگر قانون ملاک عمل قرار گیرد لزومی ندارد دیگران را تخریب کنیم.
وی درباره نقش احزاب برای نهادینه کردن اخلاق در انتخابات نیز گفت: احزاب باید تلاش کنند تا فصل الخطاب بودن قانون جا بیفتد.
اعمال منشور اخلاق انتخاباتی ، تنش ها را کاهش می دهد
دبیر کل حزب اراده ملت تاکید کرد : اگر همه به قانون عمل کنیم و گروه ها و تشکل های سیاسی هم به منشور اخلاق انتخابات که در خانه احزاب تصویب شده است عمل کنند خیلی از تنش ها و فضاهای بداخلاقی در عرصه های رقابت سیاسی پایین خواهد آمد.
احمد حکیمی پور درباره التزام عملی به اخلاق اسلامی در عرصه انتخابات گفت: طبیعاً جامعه ما اسلامی است و ارزش ها، مبتنی بر ارزش های دینی است و براساس این ارزش ها، قانون اساسی و دیگر مبانی شکل گرفته است.
وی تاکید کرد: اخلاق به عنوان ارزش دینی باید در سیاست و مناسبات سیاسی مدنظر قرار گیرد.
حکیمی پور درباره جلوگیری از بداخلاقیهای انتخاباتی و راهکار سریع آن، گفت: پیشنهاد میکنیم که گروه ها، احزاب و کنشگران سیاسی در رقابت فقط به توانایی خود بپردازند و خودشان را اثبات کنند و دیگران را تخریب نکنند.
وی افزود: مردم در جامعه ما این تخریب ها را برنمی تابند و بداخلاقی ها بر اعتماد و روحیات مردم و فضای پرنشاط انتخابات آثار منفی می گذارد.
دبیرکل حزب اراده ملت در پاسخ به پرسش دیگری درباره نقش احزاب سیاسی در کمک به نهادینه کردن اخلاق در عرصه انتخابات گفت: چون احزاب و سازمان های سیاسی، کنشگران اصلی عرصه سیاست هستند اینها باید در وهله نخست مسائل اخلاقی و قانون را خودشان رعایت و نیروهایشان را نیز تربیت کنند.
حکیمی پور گفت: اساساً وقتی در رقابت های سیاسی بحث اخلاق و حفظ شأن دیگران و حتی رقبا رعایت نشود اثر منفی بر تربیت عمومی جامعه می گذارد و مردم را در فضاها و روابط سیاسی دلزده می کند.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه حزب شما چقدر به رعایت اخلاق در عرصه انتخابات مقید است افزود: حزب اراده ملت در سال 77 مجوز گرفت و پروانه را در سال 79 گرفتیم. در حزب خود یکی از دلایل نبودن توسعه در کشور را به مسائل عملی و مناسبات فی مابین مربوط میدانیم نه مسائل نظری.
مردم تخریب ها را برنمی تابند و بداخلاقی ها بر اعتماد و روحیات مردم و فضای پرنشاط انتخابات آثار منفی می گذارد.
حکیمی پور تصریح کرد : به لحاظ نظری حرف های خوب بسیار بیان می شود اما آنچه اهمیت دارد عمل درست است و ما عمل خوب کم داریم و تاکید ما در حزب این است که باید تفاوتمان در رفتارمان باشد.
وی تاکید کرد: رفتارهای ما باید مبتنی بر اخلاق ، مهر و محبت و رعایت حریم دیگران و حریم خصوصی افراد و تقید به مناسبات اخلاقی و انسانی در رقابت های سیاسی باشد.
دبیر کل حزب اراده ملت افزود: ما در آموزش های خود به این مسائل تاکید می کنیم و خودمان هم می خواهیم عمل کنیم.
پیروزی در انتخابات با بداخلاقی، شکست واقعی است
سخنگوی ائتلاف اصولگرایان درباره تخریب داوطلبان در گروه های سیاسی و بداخلاقی های انتخاباتی گفت: اگر حزب یا جریانی با بداخلاقی
به پیروزی برسد شکست خورده واقعی است.
غلامعلی حدادعادل تاکید کرد: ما بیشتر از اینکه به پیروزی سیاسی نیاز داشته باشیم به پیروزی اخلاقی احتیاج داریم و توصیه می کنیم به هیچ وجه دست به تخریب، توهین و تهمت نزنیم.
وی درباره نقش احزاب در نهادینه کردن اخلاق انتخاباتی گفت: احزاب سیاسی تابع شخصیتهایی هستند که آن حزب را شکل داده اند و اگر آن شخصیت ها افراد اخلاقی باشند و نخواهند رای مردم را به هر قیمتی و با توهین دیگران به دست بیاورند این احزاب می توانند در سالم بودن فضای انتخابات موثر باشند.
حدادعادل در پاسخ به این پرسش که تشکل شما چقدر به این مهم پایبند است افزود: اخلاق چیزی است که همه در مقام حرف خود را به آن پایبند می دانند اما مهم رعایت اخلاق در عمل است.
بیشتر از اینکه به پیروزی سیاسی نیاز داشته باشیم به پیروزی اخلاقی احتیاج داریم.
سخنگوی ائتلاف اصولگرایان خاطرنشان کرد: اگر از هر فرد و جریانی پرسش شود که نظرتان در این باره چیست؟ خواهد گفت بسیار خوب است اما مهم عمل است که امیدواریم جریان اصولگرایی در عمل پایبندی خودشان را به اخلاق نشان دهند به ویژه اینکه همه انقلاب اسلامی برای اخلاق است.