پیامدهای حذف عربستان از فهرست ناقضان حقوق کودکان
سکوت مجامع بین المللی از جمله سازمان ملل، آزادی عمل بیشتری به سعودی ها برای بمباران مدارس و بیمارستان ها و اماکن مسکونی یمن و کشتار غیر نظامیان از جمله دهها زن و کودک داده است.

جنگنده های رژیم سعودی در طول هفته جاری با تشدید حملات خود به مناطق غیر نظامی در یمن از جمله بمباران یک مدرسه در منطقه هیدان صعده و بیمارستانی در منطقه عبس استان حجه و منازل مسکونی روستای المدید در شهر نهم دهها غیر نظامی را به خاک وخون کشیدند.
سازمان پزشکان بدون مرز اعلام کرد فقط در حمله هوایی به یک مدرسه در منطقه هیدان در صعده دستکم ده کودک بین شش تا دوازده ساله کشته و 21 کودک دیگر زخمی شدند.
بر اثر بمباران بیمارستانی در منطقه عبس استان حجه هم بیست نفر کشته شدند که در میان آنان شماری کودک و پزشک نیز دیده میشوند. به گفته یک منبع بیمارستانی در وزارت بهداشت یمن شمار کشته ها با توجه به وضع وخیمی که بیشتر زخمیها دارند افزایش خواهد یافت.
سازمان پزشکان بدون مرز نیز با تأیید بمباران این بیمارستان اعلام کرد یکی از کارمندانش در بمباران بیمارستان عبس کشته شده است.
این در حالی است که بمباران روستای المدید در شهر نهم هم به کشته شدن 16 غیر نظامی و زخمی شدن 9 نفر دیگر منجر شده است.
یک مقام سازمان ملل روز دوشنبه اعلام کرد شمار کودکان کشته شده در مناقشه یمن در هفته گذشته شدیدا افزایش پیدا کرد. گرانت پریچارد مدیر دفتر یمن سازمان ملل افزود بیش از یکصد مدرسه و بیمارستان بر اثر بمباران ها آسیب دیده یا منهدم شده است.
در همین حال استفاده ائتلاف سعودی از بمب های ممنوعه خوشه ای نیز به تهدیدی برای جان غیر نظامیان یمنی تبدیل شده است.
سازمان عفو بین الملل با هشدار درباره مهمات خوشه ای عمل نکرده در یمن اعلام کرده است این کشور در سالهای آینده با میراثِ مرگباری به نام بمب های عمل نکرده مواجه خواهد بود. این گروه هنگام بازدید از مناطق شمال یمن، هزاران بمب و دیگر مهمات عمل نکرده را پیدا کرد. عفو بین الملل اعلام کرد در فاصله ماه ژوئیه پارسال تا آوریل، شانزده نفر از شهروندان یمن از جمله نه کودک بر اثر مهمات خوشه ای زخمی یا کشته شدند.
علاوه بر این، بر اثر محاصره هوایی وزمینی یمن توسط عربستان، بیش از نیمی از جمعیت 25 میلیون نفری این کشور در معرض گرسنگی و سوء تغذیه قرار دارند. بسیاری از آنان آواره و بی خانمان شده اند. کودکان یمنی در معرض بیشترین مخاطرات قرار گرفته اند. و همه این مصائب در حالی رخ می دهد که مجامع بین المللی از جمله سازمان ملل با فشار و تطمیع سعودی ها سکوت کرده اند.
هر چند اقدامات عربستان در یمن نقض کنوانسیون های بین المللی از جمله کنوانسیون چهارم ژنو مبنی بر ممنوعیت حمله به غیرنظامیان به ویژه کودکان بوده و مصداق جنایت جنگی و قابل پیگری است اما سکوت مجامع بین المللی سبب شده است تا سعودی ها احساس کنند آزادی عمل بیشتری در کشتار غیر نظامیان یمنی دارند.
همین اواخر بود که سازمان ملل با انتشار گزارشی عربستان را به سبب بمباران مدارس و بیمارستانها در فهرست سیاه نیروهای دولتی نقض کننده حقوق کودکان قرار داده بود. در گزارش این سازمان آمده بود ائتلاف تحت فرماندهی عربستان سعودی مسئول 60 درصد از مرگ کودکان و زخمی شدن آنها در یمن طی سال گذشته است. در طول تجاوز نظامی عربستان و متحدانش به یمن حدود ده هزارنفراز جمله یک هزار کودک کشته شده اند. در گزارش سازمان ملل متحد همچنین اعلام شده بود نیمی از حملات ائتلاف تحت فرماندهی ریاض به مدارس و بیمارستان ها بوده است. اما پس از چند روز بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد با خارج کردن نام عربستان از این فهرست، اعلام کرد ریاض تهدید کرده بود در صورتی که از فهرست سیاه کشورها و گروه هایی که حقوق کودکان را نقض می کنند خارج نشود کمک مالی به برنامه های سازمان ملل را قطع خواهد کرد.
به نظر می رسد علاوه بر فشار عربستان، نفوذ قدرت های بزرگ نظیر امریکا و انگلیس در شورای امنیت سازمان ملل نیز مانع از مسوولانه عمل کردن این سازمان در خصوص جنایات سعودی ها در یمن شده است به ویژه اینکه این دو کشور در فروش تسلیحات به عربستان و کمک به سعودی ها در تهاجم نظامی به یمن نقش برجسته ای دارند.
بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی «دیستریکت سنتینل [ یک شرکت رسانهای در واشنگتن]»، همزمان با تشدید جنگ عربستان سعودی در یمن، آمریکا حمایت خود را از این جنگ از طریق افزایش سوخت رسانی به جنگنده های سعودی در جریان حملات به یمن افزایش داده است.
بر اساس این گزارش، مقامات نیروی هوایی آمریکا از ماه فوریه تاکنون تعداد عملیات سوخت رسانی به جنگنده های سعودی را در جنگ ضد یمن 61 درصد افزایش داده اند.
همچنین آمریکا اعلام کرده است به منظور جایگزینی تانکهایی که در تهاجم نظامی عربستان سعودی به یمن نابود شده است ، در قالب یک فروش عمده تسلیحاتی دیگر به ریاض تانک می فروشد. فروش 153 دستگاه تانک از نوع آبرامز به همراه مقادیر دیگری تسلیحات و مهمات به عربستان سعودی، بر نقش بسیار عمیق دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در حمایت از ائتلاف تحت امر عربستان در جنگ یمن و تشدید این جنگ دلالت دارد.
نیروی هوایی سعودی نیز برای تداوم بمباران های هوایی یمن ، میلیاردها دلار مهمات و قطعات یدکی از امریکا و انگلیس دریافت کرده است. به عبارت دیگر بدون حمایت های تسلیحاتی و لجستیکی آمریکا و انگلیس ، نیروی هوایی عربستان عملا به یک ماشین جنگی رو به زوال و در حال نابودی تبدیل می شد.
در این میان باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا مشتاق ترین فروشنده تسلیحات به عربستان سعودی در تاریخ آمریکا لقب گرفته است. مجموع فروش های تسلیحاتی به ریاض در دوران ریاست جمهوری وی به بیش از 110 میلیارد دلار بالغ می شود.
------------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد