• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۲۷۸۷۵۷
تاریخ انتشار: ۱۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۶
فراخبر:(12 شهریور، سالروز شهادت رئیس علی دلواری روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس)

استعمارگری انگلیس در ایران از ترفندهای گذشته تاسودای نفوذامروز

12 شهریور به عنوان روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است. به همین بهانه، در این نوشتار تلاش می ­شود ضمن مروری بر سابقه استعمارگری انگلیس در ایران، به اقدامات خصمانه این کشور از گذشته تا ترفندهای امروزی آن علیه نظام جمهوری اسلامی اشاره می­ شود.

چکیده پژوهش خبری:

- 12 شهریور، مصادف با سالروز شهادت رئیس علی دلواری روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است.

- سابقه حضور انگلیس در ایران به دوره صفویان باز می ­گردد. اما از اوایل تأسیس سلسله قاجار انگلیسی‌ها انگیزه مضاعفی برای فعالیت در ایران پیدا کردند.

- انگلیس بر اساس منافع خود در هند، از هر حربه ­ای سود می ­جست. از این ­رو ایران به عنوان دروازه هندوستان همواره مد نظر انگلیسی ها قرار داشت. در واقع تسلط بر ایران موجب استمرار تسلط بر هند و دور نگه داشتن روسیه از اراضی مستعمره بریتانیا بود.

- تلاش برای تجزیه افغانستان از ایران، تغییرات مکرر در خطوط مرزی ایران در شرق، حمایت از قوانین محلی، تسلط بی قید و شرط بر خلیج فارس، کسب امتیازات انحصاری نظیر نفت، کشتیرانی، تاسیس بانک شاهنشاهی، تلگراف، کاپیتولاسیون و غیره، از جمله اقدامات استعمارگرایانه انگلیس در ایران بود.

- دخالت و نقش موثر انگلیس در وقایعی همچون انحراف در انقلاب مشروطه، اشغال ایران در جنگ جهانی اول و دوم، کودتای سوم اسفند و 28 مرداد، شکل ­گیری فرقه ضاله بهائیت، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و حمایت از صدام، مسائل داخلی ایران از جمله انتخابات، موضوع هسته­ ای ایران، صدور قطعنامه­ های ظالمانه علیه ایران و اعمال تحریم­ ها و ...

- انگلیسی­ ها در مقایسه با دیگر استعمارگران همچون آمریکایی ­ها و شاید برخی دیگر از استعمارگران سابق، شیوه، سبک و ترفند خاص و تا حدودی متفاوت در استعمارگری داشته و دارند. آمریکایی ­ها بیشتر از قدرت­ های سخت افزاری استفاده و با فرستادن ناوگان و بمباران هوایی شروع می­ کنند. اما انگلیسی­ ها بسیار مرموزانه و به اصطلاح عامیانه آب زیر کاه هستند. انگلیسی­ ­ها در واقع نرم­ افزاری کار می ­کنند.

- امروزه استعمار پیر انگلیس برای نظام جمهوری اسلامی نیز با بهره ­گیری از این شیوه تلاش می­ کند اختلاف و دودستگی میان مردم ایجاد کند و در کنار مشکلات اقتصادی، با دامن زدن به تنش سیاسی و بحران اجتماعی، زمینه را برای هر کاری فراهم کند.

......................................................

پژوهش خبری صدا و سیما: 12 شهریور، مصادف با سالروز شهادت رئیس علی دلواری روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است. در روز 12 شهریور سال 1294 رئیس­علی دلواری فرمانده نیروهای مقاومت تنگستان بوشهر در برابر نیروهای متجاوز انگلیسی به شهادت رسید. به پاس دلاوری ­ها و رشادت ­های مردم این خطه از ایران در حفظ کیان و آب و خاک، مرز و بوم‌شان و به منظور یادآوری سالیان سال مبارزه ملت ایران در مقابل استعمارگران و دشمنان متجاوزگرش به ویژه استعمارگر پیر، در تقویم جمهوری اسلامی این روز به عنوان روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است. به همین بهانه، در این نوشتار تلاش می ­شود ضمن مروری بر سابقه استعمارگری انگلیس در ایران، به اقدامات خصمانه این کشور از گذشته تا ترفندهای امروزی آن علیه نظام جمهوری اسلامی اشاره می­ شود.

مروری بر سابقه دخالت و استعمارگری انگلیس در ایران

سابقه حضور انگلیس در ایران به دوره صفویان باز م ی­گردد. در این دوره هرچند انگلیس به دلیل نداشتن نیروی دریایی کارآمد توان مقابله با پرتغالی‌ها را نداشت، اما این باعث نشد که انگلیسی ­ها دست از ایران بکشند. چرا که ظرفیت ­های بسیار زیاد ایران و موقعیت استراتژیک این کشور در منطقه آنها را به فکر انداخت از راه­ های دیگر به ایران نفوذ کنند. در اوایل تأسیس سلسله قاجار انگلیسی‌ها انگیزه مضاعفی برای فعالیت در ایران پیدا کردند. در این دوره مطالعات گسترده جامعه ایران در دستور کار انگلیس قرار گرفت که جان ملکم در شروع آن نقش تعیین‌کننده‌ای داشت و بعدها مأموران دیگر انگلیسی آن را تکمیل کردند. از دوره اول شروع جنگ­ های روس و ایران تا پایان دوره پهلوی، انگلیسی‌ها نقش بالقوه و بالفعلی در ایران بازی کردند.سیاست خارجی انگلیس در ایران در عصر قاجار تحت تاثیر چند مولفه اساسی بود. انگلیس بر اساس منافع خود در هند، از هر حربه ­ای سود می­ جست. از این ­رو ایران به عنوان دروازه هندوستان همواره مد نظر انگلیسی ها قرار داشت. در واقع تسلط بر ایران موجب استمرار تسلط بر هند و دور نگه داشتن روسیه از اراضی مستعمره بریتانیا بود. به همین دلیل انگلیس نیز خواهان ایرانی ضعیف و نیمه مستقل بود. تلاش برای تجزیه افغانستان از ایران، تغییرات مکرر در خطوط مرزی ایران در شرق، حمایت از قوانین محلی، تسلط بی قید و شرط بر خلیج فارس، کسب امتیازات انحصاری نظیر کشتیرانی، تاسیس بانک شاهنشاهی، تلگراف، کاپیتولاسیون و غیره، از جمله اقدامات استعمارگرایانه انگلیس در ایران بود.

استعمارگری انگلیس در ایران از ترفندهای گذشته تاسودای نفوذامروز

متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.

پژوهش خبری صدا و سیما// پژوهشگر: حسین رمضانی پور

* منابع در آرشیو در دسترس است.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بررسی راهکار‌های استفاده از ظرفیت نخبگان در تولید و صنعت
پیام ما به مردم دنیا صلح و تعامل است
انجام ۴۳۱ پرواز خارجی از فرودگاه تبریز
تاکید فرماندار شاهین‌دژ بر تقویت خدمات شهری با اولویت مطالبات مردمی
برگزاری همایش تخصصی اردستان شناسی
ایران تجربه بسیار کلاسیکی در مبارزه با تروریسم دارد
یازدهمین جشنواره «به‌یت و حه‌یران» در سردشت آغاز شد
هشدار محیط‌زیست درباره روایت‌های نادرست از آتش‌سوزی الیت
تاکید فرماندار چهاربرج بر احیای بافت فرش برای حفظ معیشت و ایجاد اشتغال
صید بیش از ۵ هزار تُن ماهی قزل آلا در استان اصفهان
آغاز فعالیت سامانه بارشی در سمنان
مقاومت ملت ایران مقابل استکبار، الگوی جهان اسلام است
ستاد تسهیل باید به نهاد موثر برای رفع مشکلات تولیدکنندگان تبدیل شود
قدردانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین از رئیس رسانه ملی برای پوشش ویژه هفته بسیج
کارگروه مشترک با بورس کالا، مسیر تازه جذب سرمایه در معدن
ارسال ۷۱۴ اثر به کنگره شعر دفاع مقدس آذربایجان غربی
فردا؛ قطعی گاز در شهرستان پیرانشهر
تجلیل از نخبگان و فناوران بسیجی در مراغه 
کتاب دستور زبان تبری استاد هومند رونمایی شد
افزایش آلاینده‌ها از ابتدای هفته آینده
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فعالیت مدارس و دانشگاه‌های فارس فردا هم مجازی است
شاخص هوای شیراز امروز ۱۱ آذر ۱۴۰۴
مدارس و مراکز آموزشی غیر حضوری شد؛اداره ها دور کار
دانش‌ قرارگاه‌خاتم‌الانبیا به‌بخش‌های دولتی‌وخصوصی منتقل‌شود
بارش باران در غرب، شمال غرب و شمال کشور
کالابرگ الکترونیک؛ تضمین قیمت ثابت برای دهک‌های هدف
مدارس و دانشگاه‌های تهران فردا ۱۲ آذر حضوری شدند
۱۰۰ هزار میلیارد تومان کالابرگ پرداخت شد
کشف باند توزیع شیشه در فیروزکوه با شگرد پنهان‌سازی در لوازم آرایشی
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
از شکنجه تا خلق شاهکار؛ هنرمندی که قلم به لب، نقاشی‌ می‌کشد
مدارس و دانشگا‌ه های کهگیلویه و بویراحمد فردا ۱۲ آذر غیرحضوری شد
برگزاری جشنواره ارتقای شفافیت در زمینه سند تحول قوه قضاییه
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۱۱ آذر ۱۴۰۴
بحران خاک در ایران جدی‌تر از بحران آب
بازیکن دهدشتی برترین گلزن نیم فصل لیگ برتر امید‌های کشور  (۴۵ نظر)
پدافندهوایی ارتش همیشه در حالت آماده‌باش کامل است  (۲ نظر)
امروز؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران  (۱ نظر)
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند  (۱ نظر)
دشمن خطا کند هزینه سنگینی به او تحمیل می‌کنیم  (۱ نظر)
تردید‌ها درباره سلامتی ترامپ با انتشار‌ام‌آر‌آی وی  (۱ نظر)
اقدام استرالیا علیه سپاه در جهت اهداف آمریکا و اسرائیل است  (۱ نظر)
بیانیه‌ ونزوئلا در محکومیت‌ آمریکا برای بستن حریم‌ هوایی  (۱ نظر)
سرعت غیرمجاز، رکن اصلی تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
فراهم شدن امکان ثبت نام سهام برای متولدین ۱۴۰۱ به بعد  (۱ نظر)
میرزا کوچک جنگلی بزرگمرد پرآوازه‌ گیلان  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس و دانشگاه‌های خراسان جنوبی  (۱ نظر)
ساخت مسابقه «عائله اَل اَله» در رادیو چی چست  (۱ نظر)
ابلاغ شیوه نامه مراقبت و کنترل آنفلوانزا در مدارس استان  (۱ نظر)
پایان عملیات تعریض پل و آماده‌سازی کامل زیرگذر فیجان  (۱ نظر)