واکسن روسی و واکنش محافل غربی
آیا تردیدهایی درباره واکسن روسی وجود دارد؟ یا محافل غربی سعی میکنند از تمام شدن این موفقیت به نام کشوری غیر از آمریکا و اروپا جلوگیری کنند؟
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دیروز سه شنبه اعلام کرد وزارت بهداشت این کشور مجوز قانونی نخستین واکسن کرونای جهان را که ساخت مؤسسه گامالیای مسکو است صادر کرده است.
این واکسن "اسپوتنیک-5" نام دارد که یادآور نخستین ماهواره پرتاب شده روسیه به فضا است که اسپوتنیک نام داشت.
صدور این مجوز، امکان واکسیناسیون گسترده همزمان با ادامه مراحل نهایی آزمایش های بالینی برای آزمایش ایمنی و تاثیر واکسن را فراهم می کند.
رئیس جمهور روسیه برای اعتبار بخشی به این واکسن حتی اعلام کرد: دختر وی نیز جزء کسانی است که این واکسن به وی تزریق شده است.
به گزارش امروز شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، کیریل دیمیتریف رئیس صندوق سرمایه گذاری روسیه هم با اشاره به درخواست اولیه 20 کشور برای دریافت واکسن روسی کرونا، گفت پیش بینی می شود عربستان، امارات و فیلیپین در زمانی بسیار نزدیک این واکسن را آزمایش کنند.
با این حال محافل کارشناسی و رسانهای غربی ضمن اطلاع رسانی درباره این رویداد درباره تاثیر و سودمند این واکسن ابراز تردید میکنند.
به عنوان مثال رویترز گفت: این واکسن پس از کمتر از دو ماه آزمایش روی انسان، تولید شده است. سرعت روسیه برای عرضه واکسن کرونا، مؤید عزم این کشور برای پیروزی در رقابت جهانی برای تولید محصولی مؤثر است، اما در عین حال این سرعت موجب نگرانی هایی در این باره شده است که شاید این کشور اعتبار ملی را بر علم و ایمنی ترجیح داده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان، پژوهشگران روس به روند ساخت این واکسن سرعت بخشیده اند. حتی مرحله سوم آزمایش این نوع واکسن که آزمایش روی انسان است هنوز رخ نداده است. باید مدنظر داشت که روسیه هیچ اطلاعاتی درباره این واکسن منتشر نکرده است. این واکسن ازجانب دیگر دانشمندان بررسی نشده است. نمی توان هیچیک از ادعاهای روسیه در این خصوص را راستی آزمایی کرد. کارشناسان درباره امن بودن این واکسن، پرسشهای زیادی مطرح کرده اند.
جارباس باربوسا ( Jarbas Barbosa) مقام سازمان جهانی بهداشت و معاون مدیرکل شاخه این سازمان در امور قاره آمریکا هم گفت: فاقد اطلاعات کافی برای ارزیابی واکسن کرونای ساخت روسیه هستیم.
به گزارش شبکه تلویزیونی رویترز, باربوسا گفت: "سازمان جهانی بهداشت اطلاعات کافی درباره واکسن کرونای روسیه را برای ارزیابی آن دریافت نکرده است. تا زمانی که آزمایشهای مراحل 2 و 3 انجام نشود نمی توان درباره ایمنی و اثربخشی آن به نتیجه رسید. هر کشور تولید کننده واکسن باید این رویه را رعایت کند که تضمین کننده ایمنی آن باشد و تایید سازمان جهانی بهداشت را به همراه داشته باشد."
مشخص نیست آیا واقعا تردیدهایی درباره این واکسن وجود دارد یا محافل غربی سعی دارند از تمام شدن این موفقیت به نام کشوری غیر از آمریکا و اروپا جلوگیری کنند؟
این پرسشها در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا امروز اعلام کرد، خبرهای مسرت بخشی درباره موفقیت در ساخت واکسن کرونا، آن هم در یک رکورد زمانی، در پیش است. وی افزود، برای خرید 120 میلیون دوز از این واکسن توافق کردیم و به محض تولید واکسن این کار انجام خواهد شد.
البته روسها هم به پرسشها در این زمینه جواب نداده اند؛ هر چند کِریل دمیتریف رئیس صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه روز سه شنبه در کنفرانس خبری اینترنتی اعلام کرد فرومول واکسن کووید-19 روسیه می توانست در چندین کشور از جمله برزیل, کشورهای خاورمیانه و آسیایی ساخته شود. فشار زیادی بر روی بسیاری از کشورها و شرکت ها وجود دارد تا در زمینه ساخت واکسن با روسیه همکاری نکنند. ما با حملات اطلاعاتی بسیاری روبرو هستیم. بسیاری از شرکت های بزرگ غربی و سیاستمداران نمی خواهند واکسن کووید-19 با فرمول کشور روسیه به یکی از استانداردهای واکسن ویروس کرونا تبدیل شود. ما این مسئله را با جزئیات بیشتر در طول یک ماه آینده اعلام خواهیم کرد.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی