گزارش مکتوب
هر خانه یک حسینیه؛ برافراشته شدن بیرقهای عزای حسینی در دیار علویان
مردم دیار علویان با سیاه پوش کردن خیابانها به نشان عزای حسینی به استقبال ماه محرم رفتند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران،مردم دیار علویان با سیاه پوش کردن خیابانها به نشان عزای حسینی به استقبال ماه محرم رفتند، هیئتها هم از طریق فضای مجازی و یا با رعایت ملاحظات بهداشتی در تلاش برای برگزاری آیینهای عزاداری هستند.
روزهای پایانی مردادماهه و برخلاف پارسال که به شدت آفتاب سر میسوزاند این روزها هوا در مازندران مطبوع، خنک و دلپذیره، اما با همه طراوات تابستانیش ته دلم میسوزد، ته دلم برای مظلومیت آقایمان امام حسین علیه السلام و تنهایی اش در صحرای کربلا میسوزد.
دلتنگی ام این روزها باز ساز، تنهایی غریبی سردار زندگیم سیدالشهدا را کوک کرده و به قول سهراب، برگها روی احساسم میلغزند ...
روزهایم را نذر دیدنت کرده ام...
برای نذر مامان رضوان بعد پایان شیفت کاریم سوار بر تاکسی میشوم، حال و هوای عجیبی است هنوز چند قدم تا محرم مانده است آهنگ خودروها چه تاکسی و چه شخصیهای عبوری تغییر کرده است، دیگر خبری از صدای هوروش بند، ماکان بند، راغب، علیزاده، هیراد و ... نیست، موسیقی ناب شده و فقط ذکر حسین و ابوالفضل میاد ...
کوچه سردار، سیاهه دوزاندیار علویان، سرزمین دوستداران امیر المومنین و خاندان مطهرش رنگ و بوی محرم گرفته است، راهی قدیمیترین میدان شهر ۶ هزار ساله ساری شدم، کوچهی سردار ...
این کوچه روزهای نزدیک محرم، رازهای سر به مهر زیادی را در خود جای میدهد، سِرهای که فقط دل میداند و دل، رنگهایی جزی سیاه، سرخ، سبز و طلایی به چشم نمیخورد. چرخها سیاهه میدوزند، سیاهههایی که نام حسین (ع) و ابوالفضل (ع)، ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه را بر تار و پود و جان پارچههای سیاه حک میکنند، چرخها هر از گاهی که از حرکت میایستند اندکی مجال مییابم تا سرسخن با یکی از دوزندهها باز کنم.
او میگوید: ساعتی نیست که این مغازه از حضور دوستداران سید الشهدا خالی شود.
او با گلوی بغض کرده و چشمانی حلقه زده از اشک میگوید بازار خرید دلدادگی امسال بر خلاف آمدن کرونا و وضعیت قرمز مازندران داغه مگر میشود، داغ اربابم حسین سرد شود...
به یاد صحبت بعد از نماز صبح مادرم افتادم که میگفت: پرچم سیدالشهدا زمین نمیماند، حالا هر کسی به نحوی، برای مولایمان عزاداری خواهد کرد امسال هر خانه یک حسینیه برای مردم میشود.
او تصمیم گرفته امسال نذری را جوری دیگر ادا کند و پرچم عزای امام حسین را از ابتدای محرم از بالکن منزلمان آویزان کند.
آیا قافله سالار کربلا امسال همراه و دلداده دارد؟با وجود مهمان ناخوانده که از بهمن پارسال همه جای جهان را در ترس و اضطراب عجیبی فرو برده است و مازندران را فراتر از خط قرمز کشانده است، سوالی ذهنم را درکیر خودش کرده است. آیا قافله سالار کربلا امسال در این شهر سبز، شهر آبی، شهر دریا و ماهیگیر همراه و دلداده دارد؟
برای پایان دادن به این سوالم، این همه حجم از نگرانی و کنجکاوی در مسیر، وارد تعدادی از حسینیهها، مسجد فاطمه الزهرا نزدیک خانه مان و امامزاده عباس ساری میشوم ...
همان ابتدای ورود، میبینم پیش قراولان مکتب امام حسین (ع) با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی مشغول کارند. در ورودی حسینیه فردی ایستاده با ماسک و تب سنجی به دست، تبم را میگیرد، میگوید تب سنج درجه ۳۶ را نشان میدهد بفرمائید، خوش آمدید به حسینیه عزاداری آقا امام حسین ... البته کار به اینجا ختم نمیشود، مواد ضدعفونی هم در همان ورودی مهیاست و میگویند: به احتمال زیاد در تدارک تونل ضد عفونی هم هستیم.
تک تک چهرهها را مینگرم، فرد بدون ماسکی را نمیبینم. همه در تلاطم و جنب و جوشند تا با دستهای خالی و پر، دست به دست هم دهند ...
آرام آرام تو سینه ات به پا کن خیمه محرم را
به سراغ یکی از جوانان میروم، جوانی حدود ۲۵ ساله خودش را اینگونه معرفی میکند: حسن هستم دانشجوی کارشناسی امداد نجات شهری در دانشگاه علمی کاربردی ساری، میگوید: مانند هرسال در انتظار فرا رسیدن ماه عزای امام حسین هستیم، هرچند ویروس کرونا محدودیتهایی را ایجاد کرده، اما قرار نیست عزاداری را تعطیل کنیم، ما حتما با رعایت دستورالعملها هیئت را از یک روز مانده به محرم راه میاندازیم. البته در فضای بسته حسینیه فقط سخنرانی خواهیم داشت آنهم با یک سوم جمعیت، عزاداری و سینه زنی هم در فضای باز برگزار خواهیم کرد.
ابوالفضل ۱۵ ساله هم که نامش را از روضههای حسینی انتخاب کرده اند و برای آینده خودش و آبادانی کشور برنامههای بزرگی در سر میپروراند میگوید: از کودکی در این تکایا قد کشیده است و اینجا را دانشگاهی میداند برای هر آنچه که میخواهد بیاموزد.
او که مشتاقانه در حال باز کردن پرچمهای عزا بود میگوید: اوج همه دلدادگیها در دهه محرم بخصوص تاسوعا و عاشورا است، چندین هفته است با بچههای مسجد جلسه گذاشتیم، ایده دادیم و آخر تصمیم گرفتیم فاصله اجتماعی عزاداران را در داخل و بیرون حسینه با صندلی مشخص کنیم، بستههای بهداشتی شامل ماسک و مواد ضدعفونی کننده با تلاش خواهران و برادران بسیجی پایگاه آماده شده است. ما آماده پذیرایی یاران زمانه امام حسین (ع) هستیم.
معادلات امسال به هم ریخت، ممنوعیت پذیرایی از عزادارانمتولی حسیینه تسبیح به دست و زیر لب زمزمههایی را نجوا میکند میپرسم عزاداران پذیرایی هم خواهند شد؟ میگوید امسال طبق اعلام قبلی و تاکیدی که شده است هیچ نوع پذیرایی نخواهیم داشت، در آشپزخانه امسال هیچ پخت و پزی نخواهیم داشت و فقط پس از جمع کردن نذورات مردم، به صورت اقلام خشک یا کارتهای هدیه در قالب کمکهای مومنانه در اختیار نیازمندان قرار خواهیم داد. این سفارش حضرت آقاست به هیئتیها و ما هم برای حفظ سلامت عزاداران فرمایش آقا را اجرایی خواهیم کرد.
حاج محمد علی میگوید: هر سال روز تاسوعا در منزل پدرم در روستای مکاران شهرستان میاندورود اطعام دهی داشتم نذری که پدر بزرگ، پدرم و حالا به دست من رسیده و قرار است بعد از من به فرزندانم عشق امام حسین انتقال یابد.
او میگوید: امسال تصمیم گرفته ام همان مبلغی که صرف اطعام میشده را در قالب کارتهای هدیه ۳۰۰ هزار تومانی بین فقرا و مستمندان توزیع کنم.
همدلی برای ثبت خاطرات پرافتخار در محرم متفاوتبه سراغ استاندار مازندران رفتم و درباره چگونگی برگزاری عزاداری در ماههای محرم و صفر امسال با توجه وضعیت قرمز کرونایی استان پرسیدم، حسین زادگان میگوید: مراسمهای عزاداری باید در فضای باز و حداکثر یک و نیم ساعت برگزار شده و آیین های دیگر مانند دسته روی، سینه زنی، زنجیرزنی، شبیه خوانی و اطعام دهی ممنوع و نذرها در قالب کمک مومنانه انجام میشود.
حسین زادگان با بیان اینکه بر اساس سنت دیرینه، سالانه در برخی از شهرها و روستاهای مازندران مراسم اطعام دهی خانگی و پذیرایی داوطلبانه از مهمانان برگزار میشود گفته: امسال با توجه به شیوع ویروس کووید ۱۹، این مراسمها لغو میشود.
او میگوید: همچنین با احتمال حضور مسافران در روزهای تاسوعا و عاشورای امسال، همه سواحل استان بسته و حضور افراد ممنوع است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم به روند کاهشی بیماری کووید ۱۹ با توجه به رعایت شیوه نامههای بهداشتی چند روز گذشته در استان اشاره میکند و میگوید: هرگونه بی احتیاطی و رفتار نادرست در مقابل این ویروس موجب نگرانی شده، زیرا سرعت انتقال بیماری و ماهیت آن هر روز ناشناختهتر میشود.
دکتر موسوی با توصیه به افراد سالمند و دارای بیماریهای زمینهای مبنی بر حضور نیافتن در آیین های عزاداری گفت: با هدف مبارزه با این بیماری، امسال جمعهای مذهبی باید با تعداد افراد محدود برگزار شود.
لازم الاجرا بودن مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونانماینده ولی فقیه در مازندران میگوید: نحوه عزاداری در طول تاریخ بر اساس شرایطی مانند نبود امنیت، تنگدستی، نبود آزادی و بیماریهای واگیر دار متفاوت بوده است.
حجت الاسلام والمسلمین محمد باقر محمدی لائینی گفت: مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر رعایت شیوه نامههای بهداشتی در ایام عزاداری ماههای محرم و صفر، لازم الاجرا بوده و سخنرانان، مداحان، سینه زنان، بانیان و سایر فعالان در این حوزه هم باید بر اساس مصوبات ستاد حرکت کنند.
نماینده ولی فقیه در مازندران جان باختن هموطنان و مدافعان سلامت از آغاز شیوع این بیماری تاکنون را یک خسارت بسیار سنگین و جبران ناپذیر بر کشور برشمرد و افزود: شورای هیاتهای مذهبی باید نسبت به موضوع نظارت بر نحوه عزاداری ها، جدی باشند.
همایش شیرخوارگان حسینی بدون حضور جمعیتجمعه اولین روز از ماه محرم الحرام است و مجمع جهانی حضرت علی اصغر (ع) با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: امسال با توجه به شیوع جهانی کرونا، مراسم همایش شیرخوارگان در اولین جمعه ماه محرم برای توسل به باب الحوائج حضرت علی اصغر (ع) با شیوهای متفاوت برگزار خواهد شد.
در این اطلاعیه آمده است: همایش جهانی شیرخوارگان حسینی، این بار در خانه هایمان دست توسل به ضریح گهواره علی اصغر میزنیم و دعا میکنیم خداوند به خاطر شیرخوارهها دنیایمان را از ناامنی نجات دهد.
مراسم شیرخوارگان حسینی در اولین جمعه محرم، ۳۱ مرداد ماه ۹۹ ساعت ۱۰ صبح به صورت پخش زنده از شبکههای سیما و استانی و بدون حضور جمعیت پخش میشود.
برپایی خیمه محرم در سویدای دلها با اطعام دهی به نیازمندانمدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) مازندران هم با اشاره به فرارسیدن ماه محرم و درگیر بودن استان با بیماری کووید۱۹ افزود: تلاش داریم تا اطعام دهی و ادای نذرها در قالب کمک مؤمنانه و کمک به نیازمندان انجام گرفته و نذورات اهدایی مردم، خیّران، مراکز نیکوکاری و کمیته امداد مازندران با رعایت شیوهنامههای بهداشتی مصوب ستاد ملی مقابله با کرونا پخت خواهد شد.
حجتالاسلام عالیشاه افزود:۷۲دیگ غذای نذری به نیت ۷۲شهید کربلا با رعایت شیوه نامههای بهداشتی برای توزیع میان نیازمندان شهرستانهای ساری، بابل، قائمشهر، تنکابن، عباسآباد و آمل اجرایی میشود.
او گفت: عزاداران حسینی امسال با توجه به لغو اطعام دهی در ماه محرم به دلیل بیماری کووید۱۹، میتوانند با کد دستوری #۱*۰۱۱*۸۸۷۷* کمکهای نقدی خود را برای اطعام دهی نیازمندان و فقرا به نیت امام حسین (ع) در اختیار کمیته امداد امام خمینی (ره) مازندران قرار دهند.
کسب معرفت؛ نذر خون به نیت ابولفضل (ع)مدیرکل انتقال خون مازندران هم با بیان اینکه امسال با توجه به شیوع کرونا نیاز به خون بیشتر از سالهای گذشته وجود دارد، گفت: مردم دیار علویان در ماه محرم و صفر نذر خون را به عنوان یکی از اولویتهای اساسی در نظر گرفته و به یاری بیماران خاص بشتابند.
دکتر ذوالفقار تقوی افزود: در شرایط فعلی نیاز به اهدای خون و پلاسمای بیماران بهبودیافته کرونایی داریم و ماههای محرم و صفر امسال فرصتی ارزشمند برای افزایش ذخایر مورد نیاز خون و پلاسمای بهبودیافتگان کووید۱۹ است.
حال که کرونا معادلات جهان اسلام، فرهنگها و برگزاری آیینهای سنتی و دینی در سراسر ایران عزیزمان بخصوص سرزمین آبا و اجدادیم، مازندران را تغییر داده، تلویزیون جعبه جادویی صدا و سیما میتواند روایت سوگواره حسینی را پس از گذشت هزار و سیصد و ۶۱ سال این بار متفاوتتر از سالهای گذشته به خانههای مردم ببرد و دلتنگیها را اندکی کم کند.آتنا رستمی آله خیلیخبرنگار سرویس اجتماعی خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران