مکرون حضور حزبالله را در گفتگوهای سیاسی ضروری دانست
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در بندر بیروت در گفتگو با پایگاه اینترنتی «بروت» گفت: قبل از انفجار بندر بيروت نیز، لبنان درگیر بحران بود. این بحران سیاسی خود را نشان داد و ما شاهد جنبش (اعتراضی) اکتبر گذشته و خشم لبریز شده مردم بودیم. نکتهای در این زمینه وجود دارد: این دولت نمیتواند به حیات خود ادامه دهد. شما به یک دولت انجامدهنده کارها نیاز دارید که این اصلاحات را سریع و قاطعانه انجام دهد. تغییر دولت سه هفته زمان برد و دیروز یک نخستوزیر جدید پیشنهاد شد. این نخستوزیر جدید- که او را نمیشناسم- ثمره رایزنی خود لبنانی هاست و من نباید درباره آن قضاوت کنم.
مکرون افزود: اما فساد زیادی وجود دارد و این اصلاحات صورت نگرفته است. همه چیز مهیاست و فقط به ارادهای سیاسی نیاز است. همچنین بحث مبارزه با فساد مطرح است. مبارزه با فساد آغاز شده و در مرحله ابتدایی است و باید کار بسیار بیشتر و جدیتری صورت بگیرد. اصلاحاتِ حوزه قراردادهای مالی نیز مطرح است به نحوی که مطابق با معیارها باشد، فساد را کاهش دهد و در راستای منافع مردم لبنان باشد.
وي ادامه داد: همچنین اصلاحات سیستم بانکی. لبنان کشوری است که تولید کمی دارد و نیازمند واردات و ارز زیادی است. بانک مرکزی و سیستم بانکی لبنان امروز دچار بحران است. ارز زیادی خارج میشود و همه چیز به بنبست خورده است. لبنان دیگر نمیتواند طبق این الگو کار و آن را تامین مالی کند. در نتیجه باید حسابرسی صورت بگیرد تا حقیقت مشخص شود. احتمالا پولهایی در این میان اختلاس میشود و باید تکلیف اعداد و ارقام معلوم شود. سپس باید اقدام قضایی صورت بگیرد و همزمان ما بتوانیم با همکاری صندوق بینالملل پول دوباره به سیستم پول تزریق کنیم تا امور کشور بچرخد. همچنین اصلاحات قضایی به منظور استقلال آن انجام شود.
مکرون گفت: برنامه کاری این است و من از فشار سیاسیام (برای حصول نتیجه) بهره میگیرم. به طور طبیعی، تشکیل دولت در لبنان شش ماه طول میکشد. شاید، چون امروز دوباره بازگشتهام و این فشار وجود داشته، این تغییر (تعیین نخستوزیر جدید) سریعتر صورت گرفته است. این نخستین نشانه است و من فقط به عمل اعتقاد دارم.
امانوئل مکرون در بخش دیگری از سخنانش درباره حزبالله هم ادعا کرد: حزبالله دو سر دارد. یک بخش آن مشخصا تروریستی است که همه ما آن را محکوم کرده و تحت پیگرد قرار دادهایم و نمیتوان در مورد آن سازش کرد. بخش دیگر سیاسی است و ابهامات فراوانی دارد. اما این بخش در سیستم سیاسی لبنان حضور دارد و انتخاب شده است. به خصوص اینکه امروز در چارچوب یک ائتلاف، شریک حزب رئیس جمهور (جریان آزاد ملی) است. آیا نقش ما این است که بازی این حزب را به پیش ببریم، مسلح یا حمایتش کنیم؟ مسلما نه.
وي افزود: ارزشهای مورد تایید این حزب با ارزشهای ما تفاوت دارد. آیا میتوانیم با مخالفت با حضور این حزب حول میز مذاکره نقشی سازنده ایفا کنیم؟ به نظر من این کار اشتباه خواهد بود. به علت همین، پذیرفته ام که نماینده حزبالله به عنوان یک قدرت سیاسی در مذاکرات حضور داشته باشد. چون شریک (نظام سیاسی لبنان) است و توسط مردم لبنان انتخاب شده است. او شریک سیاسی اکثریت (پارلمانی) حامی رئیسجمهور است. در نتیجه اگر نمیخواهیم که لبنان به تدریج به سوی الگویی حرکت کند که در آن تروریسم و مخالفان تکثر و مخالفان نمونه تاریخی و موفق لبنان روز به روز جایگاه بیشتری برای خود دست و پا کند، باید در مسیر اصلاحات مسئولیتها را یادآوری کنیم.
رئیسجمهور فرانسه در واکنش به اظهارات اردوغان رئيس جمهور ترکيه که فرانسه را به استعمارگری و دخالت در لبنان متهم کرده بود نیز اظهار داشت: وقتی ترکیه، شمال سوریه را بدون رضایت مردم و دولت این کشور برای مبارزه با کردها اشغال کرد، نامش دخالت بود.
وی در پایان، گفت: آنچه من به میشل عون، رئیس جمهور لبنان گفتهام این است که اکنون که یک مرحله پشت سرگذاشته شده، امیدوارم خیلی سریع دولت تشکیل و اصلاحاتی که مردم لبنان میخواهند اجرا شود. این ماموریت تاریخی اوست و فرانسه برای کمک به او در کنارش است. ما همچنین مراقبیم تا منافع عمیق مردم مورد دفاع قرار بگیرد!