وب گردی
مسجدی از عهد ایلخانی
گچبریهای مسجد جامع ورامین از زیباترین نمونههای گچ بری ایرانی هستند.
به گزارش
خبرگزاري صدا وسيما؛ مسجد جامعِ ورامین یکی از مساجد جامع شاخص ایران است. پس از چندین قرن، هنوز میشود اوج هنر معماری ایلخانی را در این مسجد دید. وقتی پا به آن میگذاری، کافی است چشمت را باز کنی و با سکوت سنگین آنجا کنار بیایی تا از لابهلای خرابیها، سیر و سلوکی را آغاز کنی. دیدن کاشیکاریها و عبور از ورودیها، ایوانها، حیاط و... تجربهای برایت به جا میگذارند که شاید چند سال بعد، تکرار نشدنی باشد.
حال با این وصف، شاید بد نباشد که کمی گردشگری مجازی کنید. ما در این گزارش به معرفی یکی از جاذبههای گردشگری استان تهران و شهر ورامین پرداخته ایم که شاید بتواند یکی از گزینههای سفر شما در تعطیلات پساکرونایی باشد.
شهر ورامین مرکز شهرستان ورامین در چهل کیلومتری تهران است. ورامین همیشه مرکز کشاورزی بوده و بر خلاف خیلی از شهرهای ایران، هنگام حملة مغول آبادتر شد. آن زمان خیلی از مردم ری و اطراف به ورامین کوچ کردند. چند سال بعد، ورامین از قریهای بزرگ به شهر تبدیل شد.
ساختمان مسجد جامع ورامین در دوران حکومت سلطان محمد خدابنده (الجایتو) که یکی از معروفترین ایلخانان مغول است آغاز شد. دوران الجایتو دوران نسبتا آرامی بود. الجایتو برخلاف مغولان چنگیزی فکر آبادانی ایران بود. او مسلمان شد و فرهنگ مردم ایران را رعایت کرد.
مسجد جامع ورامین، مستطیلی است به طول حدود ۶۶ متر و عرض تقریبا ۴۳ متر. در ساختمان آن از آجر استفاده شده. این آجرها در قسمتهای مختلف به شکلهای مختلف کنار هم قرار گرفتهاند و جنبة تزئینی دارند. سبک معماری مسجد، ایلخانی است که در حقیقت ادامة سبک سلجوقی بوده است.
مسجد جامع ورامین یک بنای چهار ایوانی است. ضلع شمالی که ورودی مسجد است از طریق ایوانهای شرقی و غربی به ضلع جنوبی که نمازخانه در آن قرار گرفته، میرسد. ضلع شرقی هم نقش ورودی - خروجیِ فرعی را داشته. امروز اطراف مسجد خالی است و معلوم نیست در گذشته، معماری اطراف آن چگونه بوده است.
مسجد جامع ورامین یک بار در سال ۸۱۵ هجری به دستور شاهرخ تیموری مرمت شد، اما شدت تخریب در آن بسیار بالا بوده است. امروز این مسجد پر از داربست است.
گچبریهای مسجد جامع ورامین از زیباترین نمونههای گچ بری ایرانی هستند. در این گچبریها انواع طرحهای اسلیمی و خطهای عربی، کوفی و فارسی دیده میشوند.
گفتنی است هماکنون مسجد جامع ورامین کاربری مذهبی دارد. این مسجد در دی ماه سال ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسید.