• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۰۶۷۷۲۴
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۴:۵۵
سیاسی » سیاست خارجی

برای تحقق اصل پایبندی در برابر پایبندی، توپ در زمین آمریکاست

اگر دولت آمریکا واقعا به راهبرد پایبندی در برابر پایبندی اعتقاد دارد، باید در این مسیر گام بردارد و با جبران اقدامات غیر قانونی گذشته بستر فعال شدن اصل پایبندی در برابر پایبندی را فراهم کند.

برای تحقق اصل پایبندی در برابر پایبندی، توپ در زمین آمریکاستبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از نورنیوز روز گذشته ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه امریکا گفت: «هدف ما از مذاکرات وین، تفاهم بهتر درباره نحوه رسیدن به وضعیت پایبندی در برابر پایبندی است.»
پایبندی در برابر پایبندی موضوعی است که از ابتدا مورد تایید و تاکید طرف‌های مذاکره کننده در برجام بوده است. این شیوه از تعامل دارای منطق درستی است و برجام هم بر همین اساس شکل گرفت. بند‌های ۲۶، ۳۶ و ۳۷ برجام نیز برای حفاظت از این رکن محوری در برجام گنجانده شده بود.
طبیعتا با توجه به عدم اعتماد طرفین به یکدیگر در مذاکرات هسته‌ای لازم بود چارچوبی برمبنای اقدامات در برابر اقدامات تعیین و توافق شود.
در حقیقت قطعنامه ۲۲۳۱ هم پشتوانه همین مبنای اصلی در برجام بوده است.
با گذشت زمان می‌توان به این نتیجه رسید که آمریکا از همان ابتدا تمایلی برای اجرای تعهدات خود در قالب برجام نداشته است و این عدم تعهد به برجام فقط مختص دولت ترامپ نبوده و نیست، چراکه در دوران اوباما ۷ بار برجام به صورت آشکار نفض شد از جمله درست یک روز پس از اجرای این توافق یعنی ۲۷ دی ۹۴ بیست شخصیت حقیقی و حقوقی تحریم شدند همچنین با وضع محدودیت مهاجران (ISA) توسط اوباما شاهد نمونه‌هایی از نقض آشکار این توافق نامه بودیم که در نهایت ترامپ با موضع گیری شفاف‌تر از آن خارج شد.
در این میان ایران برای حفاظت از توافق نوپای برجام ترجیح داد به تعهدات و اقدامات خود در قبال عدم پایبندی دولت آمریکا پایبند بماند. شاید همین حسن نیت ایران باعث انتقال پیام غلط به آمریکایی‌ها در خصوص پایبندی ایران به برجام به هر قیمت شد.
گرچه قاعده پایبندی در برابر پایبندی با خروج یک طرفه آمریکا از برجام به صورت کامل برهم خورد. اما ایران بازهم برای نشان دادن حسن نیت، علی رغم استنکاف آمریکا به پایبندی به تعهداتش باز هم به تعهدات پایبند ماند و عملا به اصل پایبندی در برابر عدم پایبندی آمریکا متعهد ماند.
گذشت زمان نشان داد که این رویکرد ایران نه تنها باعث تنبه آمریکا نشد بلکه کشور‌های اروپایی متعهد به جبران خسارت‌های ناشی از خروج آمریکا از برجام را هم دچار توهم کرد و انتظاری در طرف‌های غربی شکل گرفت که ایران باید در قبال عدم پایبندی آمریکا و اروپا به تعهداتشان، همچنان به اجرای تعهداتش پایبند بماند.
از اردیبهشت سال ۹۸ که با ابلاغ شورای عالی امنیت ملی، سیاست فشار حداکثری آمریکا با اتخاذ راهبرد مقاومت فعال از سوی ایران به چالش کشیده شد و روند گام به گام کاهش پایبندی ایران به تعهدات برجامی آغاز شد قاعده عدم پایبندی در برابر عدم پایبندی بر فضای فی مابین طرفین حاضر در برجام و عضو خارج شده از توافقنامه با ایران آغاز شد و با تصویب قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» از سوی مجلس به صورت کامل تکمیل گردید.
اکنون و پس از روی کار آمدن دولت بایدن و اعتراف دولت وی به شکست سیاست فشار حداکثری، آمریکا به صورت رسمی راهبرد پایبندی در برابر پایبندی را با تاکید بر این که هیچ اقدامی قبل از ورود مجدد ایران به اصل پایبندی انجام نخواهد داد اعلام کرده است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان نهاد ناظر در زمینه نحوه اجرای اصل پایبندی به تعهدات برجامی از سوی ایران تا پیش از خروج آمریکا از برجام و حتی تا ماه‌ها پس از آن با انتشار ۱۵ گزارش رسمی بر پایبندی ایران به تعهداتش صحه گذارده است. اگر ایران پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام تصمیم گرفت بر اساس بند ۲۶ و ۳۶ برجام پایبندی خود به تعهدات را کاهش بدهد تنها بدلیل در پیش گرفتن اقدامی جبرانی و در واکنش به رفتار غیر قانونی آمریکا بوده است.
از این رو تنها در صورتی امکان احیای اصل پایبندی در برابر پایبندی وجود دارد که دولت آمریکا به عنوان عضو نقض کننده اصل پایبندی در برابر پایبندی رفتار خود را نه در مقام حرافی‌های بی پایه بلکه به صورت واقعی و عملی تغییر داده و با لغو یک باره کلیه تحریم‌ها پایبندی خود را به تعهدات برجامی به اثبات برساند.
تنها در صورت شکل گیری چنین شرایطی امکان احیای مجدد اصل پایبندی در برابر پایبندی وجود دارد.
اگر دولت آمریکا به صورت واقعی به راهبرد پایبندی در برابر پایبندی چنانکه سخنگوی وزارت خارجه این کشور عنوان نموده، اعتقاد دارد باید بدون فوت وقت در این مسیر گام برداشته و با جبران اقدامات غیر قانونی گذشته بستر فعال شدن مجدد اصل پایبندی در برابر پایبندی را فراهم کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
گذشت اولیای دم از قصاص
برگزاری مراسم تجلیل از ۳۰ گروه جهادی دانشجویی در کهگیلویه و بویراحمد
اهدای عضو دوازدهمین ایثارگر اعزامی از اردبیل در سال ۱۴۰۴
کلاهبردار ۲۵۰ هزار دلاری شناسایی و دستگیر شد
اتمام حجت با نهادهای کم کار در حوزه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
پیگیری پرداخت مطالبات کارکنان گروه ملی فولاد
تاکید بر اجرای سریع توافقات ۱۲ سند همکاری با پاکستان
میزبانی کیش از دومین جشنواره موسیقی کار و آیین‌های جنوب ایران
مروری بر چند برنامه تلویزیونی
افزایش دمای کمینه در استان همدان
اعمال محدودیت ترافیکی در آزادراه تهران شمال و جاده چالوس
برگزاری رالی تور گردشگری خانوادگی در تهران
دستگیری ۴۴۰ سارق و معتاد متهاجر در کهگیلویه و بویراحمد
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند
اکران دو مستند شگرد و پهلوانان در ساری
سلام سرمای پاییزی به زاهدان
معرفی برگزیدگان مرحله استانی مسابقات قرآن کریم مدهامتان در قزوین
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند 
شمس الدین رحمانی، چهره‌ای جامع در اندیشه ایرانی
شهرک صنعتی ورزنه موتور اشتغال شرق استان خواهد بود
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود
واکنش چین به تهدید نظامی آمریکا علیه نیجریه
فاصله قیمت زعفران از تولید تا مصرف
استعفا در شرایط حساس
زهران ممدانی، اولین شهردار مسلمان نیویورک شد
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
عملکرد دستگاه‌ها در صدور مجوز‌های کسب و کار
روزنامه‌های فردای ۱۳ آبان
هدف از جنگ ۱۲ روزه براندازی نظام جمهوری اسلامی بود
کشف ۱۵۶ دستگاه خودروی لوکس قاچاق به ارزش ۸۸۵ میلیارد تومان
وزیر خارجه ارمنستان: روابط ما با ایران راهبردی است
آغاز دهمین سوگواره نمایش آیینی «نگین شکسته» در مشهد
ایروانی: اظهارات ترامپ تهدید علیه صلح‌وامنیت بین‌المللی است
پخش زنده والیبال ایران و بحرین در شبکه ورزش
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۲ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)