• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۹۶۱۰۹
تاریخ انتشار: ۰۳ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۲

راز برج رادکان + فیلم

برج رادکان واقع در ۲۶ کیلومتری شمال غربی شهرستان چناران استان خراسان رضوی است که تا چندین سال قبل به عنوان یک آرامگاه و بنای تاریخی عادی شناخته میشد، تا اینکه مهندس منوچهر آرین راز این برج را کشف کرد.

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، برج رادکان چناران (Radkan Tower) واقع به شهرستان چناران شهرستانی کوچک واقع در استان خراسان رضوی است. همچنین معروف به میل رادکان چناران نیز میباشد و عده‌ای آن را با نام میل میشناسند. این برج مخروطی شگفت انگیز با ارتفاع ۲۵ متر به قرن ۱۳ در حمله مغول باز می‌گردد.

برج رادکان مشهد

ساده، اما پر ابهت و با شکوه در یک منطقه کوهستانی – جنگلی و بر فراز تپه‌ای قرار دارد. این گنبد مدفن یکی از اسپهبدان آل باوند طبرستان به نام ابو جعفر محمد بن وندربن باوندی است. پس از تحقیقات گسترده مهندس آرین مشخص شد برج رادکان ۸۰۰ سال قبل یک موسسه نجومی، فضایی، علمی بوده است که قابلیت تشخیص روز‌های سال مانند چهار فصل، سال کبیسه، عید نوروز، اذان ظهر و ... داشته است. به نظر می‌رسد این ساختار در سال ۱۲۶۱ میلادی تکمیل شده است.

میل رادکان یا برج رادکان بدست خواجه نصیرالدین طوسی طراحی و ساخته شده است، این برج آرامگاهی در قرن هفتم هجری قمری و دوره‌ی حکومت ایلخانیان با ارتفاع ۲۵ متر و معماری چشم نواز ایجاد گردید، زیر گنبد برج رادکان تعداد ۳۶ چاکراه وجود دارد که قطر همین استوانه مخروطی شکل به بیست متر می‌رسد.

برج رادکان مشهد

نمای خارجی این بنا تا ارتفاع ۳ متری به صورت ۱۲ ضلعی و بعد از ان تا زیر گنبد دارای ۳۶ ترک یا نیم استوانه بوده است و داخل ان یک هشت ضلعی است. بنابر تحقیقات انجام یافته، این بنا کاربرد تقویمی و نجومی نیز داشته و تنها برجی است که توانایی تعیین چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز را دارد. این اثر تاریخی در تاریخ ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ با شماره ۱۴۶ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.

این برج بر دشت میان توس و رادکان سایه انداخته است و برج دیگر ان در شهرستان کردکوی از استان گلستان واقع شده است که در انجا به رادکان غربی مشهور می‌باشد وجود همین موضوع باعث شده تا مردم فکر کنند این دو برج با هم هستند همچنین کلمه (راد) و (رد) در زبان پهلوی به معنای نظم و ترتیب و (رده) امده است و برج رادکان در مسیر راه و جاده درست همین کار را در پیش گرفته است.

این برج دارای گنبد مخروطی شکل است که ساختمان ان احتمالا در سال ۶۰۷ قمری به اتمام رسیده است تاریخ ساخت این برج را ماکس افن برشم المانی سال ۶۰۰ و اندی و هرتسفلد سال ۶۸۰ گفته اند. هرتسفلد برج را مقبره یکی از حکام مغول دانسته که بعضی این شخص را امیر ارغوان مغول می‌دانند.

برج رادکان مشهد
گدار مستشرق فرانسوی ان را ارامگاه یک زن و مطلع الشمس ان را جزو اثار دیلمی‌ها می‌داند علاوه بر راهنمایی مسافران و و مقبره به دلیل وجود منفذ‌هایی به تعداد بروج دوازده گانه بعضی‌ها برای این برج کارکرد تقویم و ستاره شناسی قائل هستند.

معماری برج رادکان چناران
انتخاب مکان، در‌ها، دریچه‌ها در این برج به صورت اتفاقی نمی‌باشد در‌ها درست در راستای طلوع یلدایی یعنی شروع زمستان و غروب شروع تابستان در پهنه برج می‌باشد این برج تنها برجی است که می‌توان از طریق چهار فصل، سال کبیسه و و شروع نوروز را تعیین کند.

این برج جزو افتخارات کشورمان ایران می‌باشد که تاکنون بخشی از هویت نجومی ان مشخص شده است. بدنه این برج بسیار ساده و دارای اجرچینی معمولی و دارای تزئینات اجرکاری و گچ بری می‌باشد به منظور استحکام بیشتر حد فاصل بند‌های اجر با فشار انگشت دست به داخل می‌رود که بسیار قابل توجه است، همچنین در فصل‌هایی که گفته شد سوراخ‌هایی را می‌توانید ببینید که جای داربست بوده است که در هنگام ساخت احداث شده است، ورودی هلالی شکل ان در ضلع جنوبی گنبد قرار دارد.

زیبا‌ترین بخش این برج در طبقه فوقانی می‌باشد که عبارت از دو ردیف قطار بندی و دو کتیبه کوفی و پهلوی است که در بین این‌ها تزئینات اجرکاری و گچ بری که نام بانی و تاریخ احداث ان نوشته شده است طرح داخلی برج رادکان چناران دارای نمایی فوق العاده ساده و اندود گچ و اهک است و در تمام بدنه ان محصولاتی، چون اجر، ملات، گچ، اهک استفاده شده است.

این برج که دارای دو در است دارای دو ورودی است که یکی از ان‌ها رو به ویرانه‌های عمارتی باز می‌شود که اعتماد السلطنه احتمال می‌دهد مسجد جامع شهر بوده باشد همچنین این ساختمان در طی گذر زمان اسیب دیده بود به طوری که قسمت فوقانی سردر و گنبد داخلی تقریبا خراب شده بود، از این جهت در سال ۱۳۴۶ شمسی سازمان ملی حفاظت اثار باستانی ایران ان را بازسازی کرد.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
انسداد مقطعی چند محور مواصلاتی زنجان به علت بارش‌ برف در بامداد سه شنبه
رژیم صهیونی در رسیدن به اهداف راهبردیش علیه ایران ناکام ماند
افتتاح سومین کارخانه آسفالت زنجان در سال آینده
غیرحضوری شدن برخی مدارس استان زنجان در روز سه‌شنبه
پایان فعالیت شبکه سازمان‌یافته حفاری غیرمجاز در تبریز
تدارک رادیو زنجان در گرامیداشت حماسه نهم دی
اجرای طرح آزمایشی سرشماری نفوس و مسکن در استان زنجان از ۱۴ دی ماه
تعیین ۴۷۰ پروژه آموزشی در آذربایجان شرقی
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۹ دی ۱۴۰۴
مراقب لینک های جعلی کلاهبرداری باشید
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۹ دی ۱۴۰۴ به افق قم
اوقات شرعی اهواز، ۹ دی ماه ۱۴۰۴
بررسی چالش‌های توزیع دارو و مکمل‌های انسانی در گیلان
مجازی و تعطیل شدن مدارس برخی شهر‌های خوزستان در نهم دی
۳ هزار خوزستانی از خسارت سیلاب در امان نماندند
توقیف محموله ماهی قاچاق در آستارا
ایران عاشورایی، از ۹ دی تا دفاع مقدس ۱۲ روزه
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی استان همدان، نهم دی ماه
لغو امتحانات داخلی مدارس مهاباد در روز چهارشنبه
دستگیری عامل تیراندازی در بم
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعلام میزان بارش‌های اخیر در کهگیلویه وبویراحمد
گروسی، تجاوز نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران را محکوم کند
جهرم در صدر بارش‌های اخیر
کاهش دمای هوا در جنوب غرب خوزستان
پیش بینی سه روز سرد و پربارش برای ایران
تعطیلی ادارات و مدارس برخی از شهرستان‌های آذربایجان‌غربی در روز سه‌شنبه ۹ دی ماه
آخرین وضعیت ترافیکی و جوی جاده‌های کشور؛ ۸ دی
اعلام میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۸ دی
بررسی گرانی‌ها در مجلس؛ اصلاح بانک مرکزی ضروری است
پیدا شدن جسد دو نفر از سه جوان غرق‌شده در سد و رودخانه سرپری
پیام تسلیت رئیس مجلس در پی درگذشت آیت‌الله میرشفیعی
بیانیه سپاه پاسداران: مقتدرانه از امنیت ایران دفاع می‌کنیم
برخورد با اخلالگران نظام اقتصادی در دستور کار دستگاه قضا
قالیباف: امروز وقت دعواهای سیاسی نیست
وعده وزیر اقتصاد برای ایجاد آرامش اقتصادی و معیشتی مردم  (۶ نظر)
تشکیل پرونده قضایی برای ۳ مدیر خراسان جنوبی  (۴ نظر)
چتر باران ، فردا در فارس گسترده تر می شود  (۱ نظر)
تلاش کنگره آمریکا برای پس گیری قدرت از ترامپ  (۱ نظر)
کشف موتورسیکلت‌های ۳۰ میلیاردی قاچاق در لامرد  (۱ نظر)
پویش «مامان بابام، نور چشام»، در شبکه نهال  (۱ نظر)
بررسی گرانی‌ها در مجلس؛ اصلاح بانک مرکزی ضروری است  (۱ نظر)
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت آیت‌الله شفیعی  (۱ نظر)
علت بوی نامطبوع اطراف فرودگاه امام فاضلاب شهرهای منطقه است  (۱ نظر)
سایت ۷۰ هکتاری نهضت ملی مسکن ماهدشت آماده بهره‌برداری می‌شود  (۱ نظر)
شهادت مرزبان کهگیلویه‌ و بویراحمدی در کردستان حین ماموریت  (۱ نظر)
پرتاب ۳ ماهواره بومی زمینه‌ساز تقویت امید و انگیزه بین جوانان  (۱ نظر)
هفتم دی، تکرار ما می‌توانیم در علوم فضایی  (۱ نظر)
تحویل هزار واحد مسکن کوی پرواز همدان تا نوروز ۱۴۰۵  (۱ نظر)