• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۰۸۵۲۸۶
تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۰

۱۰ دسامبر روز جهانی حقوق بشر

روزجهانی حقوق بشر یک رویداد سالانه است که در ۱۰ دسامبر مصادف با ۱۹ آذر ماه، برگزار می‌شود. این روز توسط یونسکو نامگذاری شده است.  

۱۰ دسامبر روز جهانی حقوق بشر

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما،  اعلامیه حقوق بشرسازمان ملل متحد در تاریخ ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ در پاریس به تصویب رسیده است. این اعلامیه نتیجه ی مستقیم جنگ جهانی دوم بوده و برای اولین بار حقوقی را که تمام انسان ها مستحق آن هستند، بصورت جهانی بیان می دارد. اعلامیه ی مذکور شامل ۳۰ ماده است که به تشریح دیدگاه سازمان ملل متحد در مورد حقوق بشر می‌پردازد.

مفاد این اعلامیه از نظر بسیاری از پژوهشگران الزام‌آور بوده و از اعتبار حقوق بین‌الملل برخوردارست، زیرا به صورت گسترده‌ای پذیرفته شده و برای سنجش رفتار کشورها به کار می‌رود.
کشورهای تازه استقلال یافتهٔ زیادی به مفاد اعلامیه جهانی حقوق بشر استناد کرده و آن را در قوانین بنیادی یا قانون اساسی خود گنجانده‌اند.
۶۵ سال از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر می‌گذرد: "حقوق بشر، حقوق انسان به عنوان انسان." با وجود امضاهایی که کشورهای دنیا در پای اعلامیه جهانی حقوق بشر نهاده‌اند، در عمل در سراسر جهان هر روز این حقوق را نقض می‌کنند.
در روز دهم دسامبر ۱۹۴۸ النور روزولت، بیوه رئیس جمهور سابق آمریکا، فرانکلین روزولت، اعلامیه جهانی حقوق بشر را در محل سازمان ملل در پاریس خواند و مجمع عمومی سازمان ملل متحد آن را تصویب کرد. برای نخستین بار در تاریخ بشریت ۴۶ عضو سازمان ملل متحد اعلام کردند که بر سر حقوقی با هم به توافق رسیده‌اند که همه انسان‌ها بایست از آن برخوردار باشند. هشت کشور، از جمله اتحاد جماهیر شوروی، عربستان سعودی و آفریقای جنوبی، به این اعلامیه رأی ندادند.
 
۱۰ دسامبر روز جهانی حقوق بشر
نخستین اصل اعلامیه جهانی حقوق بشر سازمان ملل متحد می‌گوید: «تمام افراد بشر آزاد زاده می‌شوند و از لحاظ حیثیت و کرامت و حقوق با هم برابرند.» ایده‌های اساسی‌ای که در این اعلامیه ۳۰ ماده‌ای آمده و در سطح بین‌المللی مطرح گشتند، حاصل صدها سال تفکر در باره حقوق انسان به عنوان انسان بودند.
با وجود این پشتوانه عظیم فکری که محصول صدها سال کار فیلسوفانی است که به حقوق انسان به عنوان انسان اندیشیده‌اند، باز لازم بود که در سالهای پس از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر اصولی تکمیلی به آن افزوده شود تا روشن گردد که اسیران جنگی، آوارگان، زنان، مخالفان با جنگ، قربانیان شکنجه و کودکان نیز انسانهایی هستند که باید از حقوق پایه‌ای بشری برخوردار باشند. این اصول دست کم روی کاغذ ثبت شد. چون اصول اعلامیه جهانی حقوق بشر سازمان ملل متحد تنها قصد و خواستی را بیان می‌کنند و به لحاظ قضایی و حقوق ملل الزام‌آور نیستند. با وجود این، اعلامیه جهانی حقوق بشر سال ۱۹۴۸ یکی از مهمترین اسناد بشریت است. این اعلامیه سنگ محکی است در تاریخ و برای بسیاری از کشورها الگویی بوده است در تدوین قانون اساسی ملی‌شان.
 
از انتشار ایده تا تحقق آن
با وجود همه امضاهایی که کشورهای دنیا در پای اعلامیه جهانی حقوق بشر نهاده‌اند، در عمل در سراسر جهان هر روز این حقوق را نقض می‌کنند.
هنوز هم وضعیت جهان به گونه‌ای است که انسانها از اینکه حقوقی انسانی دارند آگاه نیستند. و تنها آنجا که انسان بداند حقوقی دارد می‌تواند برای برخوردار شدن از آن حقوق مبارزه کند.
هیچ کشوری در دنیا نیست که بتواند ادعا کند توانسته است صد درصد اصول ایده‌آل اعلامیه جهانی حقوق بشر را تحقق بخشد.
اصل بیست و پنجم اعلامیه جهانی حقوق بشر می‌گوید: «هر شخصی حق دارد که از سطح زندگی مناسب برای تامین سلامتی و رفاه خود و خانواده‌اش، به ویژه از حیث خوراک، پوشاک، مسکن، مراقبت‌های پزشکی و خدمات اجتماعی ضروری برخوردار شود.» اما هر روز صدهزار انسان در جهان بر اثر گرسنگی می‌میرند.
اصل پنجم اعلامیه می‌گوید: «هیچ کس نباید شکنجه شود یا تحت مجازات یا رفتاری ظالمانه، انسانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد.» طبق گزارش سالانه سازمان عفو بین‌الملل اما هنوز هم در بسیاری از کشورهای جهان انسانها را شکنجه می‌کنند.
اصل بیست و ششم اعلامیه می‌گوید: «هر شخصی حق دارد از آموزش و پرورش بهره‌مند شود.» اما در سراسر جهان بیش از یک میلیارد بیسواد وجود دارد.
اصل بیست و دوم اعلامیه جهانی حقوق بشر می‌گوید: «هر شخصی به عنوان عضو جامعه حق امنیت اجتماعی دارد.» یک و نیم میلیارد انسان اما در این کره خاکی در فقر می‌زیند. اصل بیست و سوم این اعلامیه از حق کار برای همه انسانها می‌گوید.
ایده‌هایی که در اعلامیه جهانی حقوق بشر بیان شده‌اند، ایده‌هایی چون رهایی از محرومیت و ترس، آزادی بیان و عقیده، آزادی مذهب، حق پیشرفت و خوشبختی ایده‌هایی مجرد و ذهنی نیستند. این ایده‌ها از دل مشاهده رنج‌های بشری در طی قرون برآمده‌اند و در تلاش برای رفع رنج‌های بشری است که متحقق می‌شوند. اگر به این توجه کنیم که هر روز حقوقی که در اعلامیه جهانی منظور شده‌اند به توسط افراد، گروه‌ها و دولت‌ها پایمال می‌شوند، درمی‌یابیم که هدفهایی که در این اعلامیه آمده کاملا واقعی هستند.
 
 
​بیشتر بخوانید: گزارش حقوق بشر درباره ایران، فاقد مشروعیت است
 
نیاز به ساز وکار برای مهار سوء‌استفاده‌گران از قدرت
همیشه این خطر وجود دارد که کسی که قدرتی در اختیار دارد و آن را بر انسان‌های دیگر اعمال می‌کند، از قدرت خود سوءاستفاده کند، به ویژه اگر ساز و کارهایی وجود نداشته باشند که جلوی این سوءاستفاده را بگیرند. اما بیش از پنجاه سال است که در سراسر جهان انسان‌ها کوشیده‌اند تا این ساز و کارها را به وجود آورند، ساز و کارهایی که خود را در پشت مفاهیمی چون ایجاد دموکراسی و دست یافتن به حقوق بشر پنهان می‌کنند.
در سطح جهانی جامعه بین‌الملل توانسته است در سال ۱۹۹۳ در وین، پایتخت اتریش، گامی دیگر بردارد. در کنفرانسی جهانی که از سوی سازمان ملل متحد در وین درباره حقوق بشر برگزار شد، هم اصولی برای همکاری‌های بین‌المللی در زمینه دفاع از حقوق بشر در سراسر جهان تعیین شدند، هم طرح برنامه‌ای عملی ریخته شد. در این کنفرانس تاکید شد بر اینکه حقوق بشر حقوقی هستند جهان‌شمول، حفاظت از این حقوق وظیفه قانونی جامعه بین‌الملل است. بدین ترتیب می‌توان در سراسر جهان کسانی که حقوق بشر را نادیده می‌گیرند، مجازات کرد و در آن میان این بهانه که در "امور داخلی کشوری دخالت شده است"، پذیرفتنی نیست.
 
​منبع: سایت دانشگاه شهید بهشتی

 

 
 
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
حملات ترکیبی یمن به عربستان
حدود ۵۰۰ هزار زائر اربعین وارد عراق شده‌اند
گسترش آتش سوزی و تخلیه صد‌ها هزار نفر در اسپانیا و فرانسه
کابینه نتانیاهو، مسئول تشدید تنش‌ها در کرانه باختری است
تظاهرات روز اسیر بحرینی در همبستگی با زندانیان آل خلیفه
زلنسکی برای صلح با روسیه اعلام آمادگی کرد
حمله آمریکا به یک کشتی تجاری دیگر در دریای عمان
تخمین خسارت ۲۰ میلیارد دلاری زلزله به اقتصاد ونزوئلا
تمدید ماموریت کمیسر عال حقوق بشر با وجود مخالفت آمریکا
انفجار مهیب واحد صنعتی در انگلیس
هدف گرفتن دو شناور ایرانی از سوی آمریکا جنایت جنگی است
حملات موشکی و پهپادی به پایگاه آمریکا در بحرین
ایران عضو مقتدر در بازیگران نظم جدید بین الملل است
ایران همه را شگفت زده خواهد کرد
صنعا: عربستان اشتباه بزرگی کرد
وانگ یی: چین از ایران حمایت می کند
برکناری دادستان دادگاه کیفری با توطئه صهیونیست ها
رئیس‌جمهور بنگلادش استعفا کرد
مذاکره؛ محاسبات دشمن را به هم می‌ریزد
برخورد قاطعانه دستگاه قضایی خوزستان با عناصر سازمان‌یافته و هنجارشکن
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حمله موشکی دشمن آمریکایی به شهرستان فیروزآباد
عرضه ۵۰۰ مگاوات برق برای جبران کسری صنایع در بورس انرژی
ابطال پروانه واحد‌هایی که رمزارز غیرمجاز استخراج می‌کنند
اتصال سومین واحد بخار نیروگاه فردوسی به شبکه برق کشور
بررسی آخرین وضعیت زیرساخت‌های آب و برق استان هرمزگان
حمله مقاومت عراق به مقر نیروی زمینی کویت
دستور استاندار خوزستان برای جلوگیری از تعدیل نیروها در آبفای اهواز و ماهشهر
کاهش محدودیت برق ۴۸ شهرک صنعتی از دو روز به یک روز
اکبر عبدی درگذشت
ماجرای کافه حاشیه‌ساز تنکابن چه بود؟
دور جدید حملات ارتش تروریستی آمریکا به ایران
سرهنگ تاجیک: عملیات اخیر سپاه حذف اهداف راهبردی بود
بازسازی سریع زیرساخت‌های ایران، اسرائیل را غافلگیر کرد
نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا: ترامپ دروغ گفت
حمله آمریکا به محله تپه الله‌اکبر بندرعباس با ۲ مجروح
ادامه جنگ با ایران به ضرر آمریکا است  (۱ نظر)
حمله سنگین موشکی - پهپادی سپاه به پایگاه‌های آمریکا در اردن  (۱ نظر)
قشقاوی: دروغ‌های ترامپ باعث آرامش بازار‌ها نمی‌شود  (۱ نظر)
تکذیب فعالیت سامانه‌های پدافندی و وقوع اصابت در شهرستان پاکدشت  (۱ نظر)
حفظ آمادگی، اشراف اطلاعاتی و هوشمندی سرلوحه کار فراجا  (۱ نظر)
دولت به جای واردات برنج از تولیدات داخلی حمایت کند  (۱ نظر)
تاکید استاندار خراسان رضوی بر ضرورت شفاف‌سازی در نحوه مدیریت سهام عدالت  (۱ نظر)