• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۴۸۵۰۱۰
تاریخ انتشار: ۰۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۸
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

اجرای طرح‌های ملی برای کاهش گاز رادون با استفاده از آشکارساز‌های داخلی

رییس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور بر لزوم تبدیل این مرکز به یک موسسه مستقل دولتی با هدف استقلال آن تاکید کرد و از ایجاد دفاتر نمایندگی در ۱۰ نقطه کشور، نصب ۱۴۱ ایستگاه هشدار آنی، ادامه پایش گاز رادون در منازل مسکونی و توسعه سامانه جامع پادمان در سال ۱۴۰۴ خبر داد.

اجرای طرح‌های ملی برای کاهش گاز رادون با استفاده از آشکارساز‌های داخلی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا کاردان، معاون سازمان انرژی اتمی ایران و رییس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور با بیان اینکه در سال ۱۴۰۳ اتفاقات مهمی در صنعت هسته‌ای رقم خورد، گفت: بدون تردید مهم‌ترین اتفاق سال گذشته برای مرکز که یکی از نواقص عمده و قدیمی صنعت هسته‌ای را برطرف کرد، تصویب بند «پ» ماده ۴۳ قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت بود که در این بند تصریح شده که مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور باید به یک موسسه دولتی با شخصیت مستقل تبدیل شود.

وی افزود: ما سال‌‎ها آرزوی تصویب این مصوبه را داشتیم تا مرکز نظام ایمنی تبدیل به یک مرکز مستقل شود. این بند یک نوع الزام بین‌المللی در حوزه ایمنی هسته‌ای است که نهاد نظارتی هسته‌ای باید از استقلال کافی برخوردار باشد.

رییس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور گفت: در قانون برنامه هفتم پیشرفت اعلام شده که اساسنامه این مرکز باید در مدت زمان یک سال به تصویب هیات وزیران برسد که خوشبختانه در سال گذشته این اتفاق رخ داد و برای تایید به شورای نگهبان ارسال شد که ان‌شالله به زودی ابلاغ خواهد شد و پس از ابلاغ به عنوان یک موسسه مستقل دولتی عمل خواهیم کرد. این مهم پس از تشکیل مرکز نظام ایمنی و تصویب قانون حفاظت در برابر اشعه، در حوزه نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای یکی از بزرگترین اتفاق‌هایی بود که رخ داد.

راه اندازی مرکز ملی پایش و مشاوره رادیولوژیکی برای مدیرت سوانح پرتوی

رییس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور افزود: راه‌اندازی مرکز ملی پایش، ارزیابی و مشاوره رادیولوژیکی در هنگام سوانح پرتوی از دیگر اقدامات حائز اهمیت در سال گذشته بود. براساس طرح ملی مقابله با شرایط اضطراری پرتوی که مصوبه شورای عالی امنیت ملی است، یک مرکز برای پایش، مشاوره و ارزیابی رادیولوژیکی در هنگام بروز سوانح باید ایجاد می‌شد.

کاردان گفت: وظیفه مرکز ملی پایش این است که وضعیت سراسر کشور، کشور‌های همسایه و همچنین نیروگاه‌های مختلف را پایش کرده و پخش مواد پرتوزا را با کد‌های شبیه‌سازی پیش‌بینی کند و به مراجع ذی‌صلاح در کشور مشاوره دهد که در هنگام بروز سانحه چه اقداماتی انجام دهند.

وی افزود: ساختمان اصلی مرکز ملی پایش در سازمان انرژی اتمی ایران در حال ساخت است، اما با توجه به تکلیف قانونی، محلی موقت برای این مرکز اختصاص داده شد و تجهیزات به آن محل انتقال یافت و سال گذشته این مرکز عملیاتی شد.

کاردان گفت: این مرکز تمام کشور و سراسر دنیا را پایش می‌کند به عنوان نمونه نیروگاه اتمی زاپروژیا در اوکراین مورد رصد قرار گرفته که اگر آنجا اتفاقی رخ دهد، چه مخاطراتی برای کشور ما خواهد داشت. همکاران ما در این مرکز تمام کشور و منطقه را پایش می‌کنند و موظف هستند تا روند گسترش سوانح احتمالی را پیش‌بینی کنند و به تصمیم‌گیرندگان مشاوره دهند در صورت بروز سوانح و اتفاقات و براساس طرح ملی، فرماندهی عالی مدیریت بحران با رییس جمهور خواهد بود.

نصب ایستگاه‌های اندازه گیری پرتوی جدید و ادامه پایش گاز رادون در منازل مسکونی

کاردان با اشاره به سایر اقدامات انجام شده در سال ۱۴۰۳ خاطرنشان کرد: تجهیزات مرکز ملی بسیار به روز است و می‌توان گفت آخرین تجهیزاتی است که در دنیا وجود دارد. بر اساس همکاری‌هایی که با اتحادیه اروپا داشتیم، سال گذشته تعداد ۱۴۱ ایستگاه برای اندازه‌گیری پرتوی وارد کشور شد که پس از نصب، اطلاعات آن در این مرکز ثبت خواهد شد.

وی افزود: اطلاعات ۱۵۰ ایستگاهی که از قبل داشتیم نیز در این مرکز موجود است. سامانه‌هایی نیز برای مدل‌سازی پخش با استفاده از اطلاعات هواشناسی و اطلاعات راکتور‌ها قرار داده شده است.

کاردان گفت: یکی دیگر از اتفاقاتی که در سال گذشته رقم خورد و در سال آینده نیز ادامه خواهد یافت، موضوع پایش گاز رادون در منازل مسکونی بود. منشا تولید گاز رادون، رادیوم است که به‌صورت طبیعی در خاک وجود دارد و عنصر گازی رادون ۲۲۲ از خاک متصاعد و در منازل مسکونی و محل‌های سر بسته جمع می‌شود. استنشاق گاز رادون یک گاز پرتوزا بوده و دومین عامل ایجاد سرطان ریه پس از استعمال دخانیات در میان مردم است.

معاون سازمان انرژی اتمی ایران اضافه کرد: این طرح ملی با همکاری وزارت بهداشت در شش استان کشور انجام شد و در سال ۱۴۰۴ نیز در ۱۰ استان دیگر اجرا خواهد شد و به مرور کل کشور پایش می‌شود.

وی افزود: در این طرح آشکارساز‌ها توسط سازمان انرژی اتمی ایران و مرکز نظام تامین شده و دوره‌های آموزشی را برای همکارانمان در وزارت بهداشت برگزار می‌کنیم؛ این همکاران آشکارساز‌ها را در منازل مسکونی نصب می‌کنند و پس از شش ماه آشکارساز‌ها جمع‌آوری و قرائت می‌شود و غلظت گاز رادون را بررسی می‌کنیم و سپس می‌توانیم به یک نقشه ملی دست یابیم و توصیه‌هایی برای کاهش غلظت گاز رادون داشته باشیم.

آشکارساز‌های ساخت داخل با دقت بالا در سطح ملی به کار می‌رود

کاردان اضافه کرد: خوشبختانه آشکارساز‌های مورد استفاده در این طرح کاملا طراحی متخصصان کشور بوده و در داخل تولید شده است و هیچ قطعه‌ای از آنها از خارج کشور وارد نمی‌شود. به همین علت این طرح ارزان تمام شده و در سطح ملی اجرایی می‌شود. این آشکارساز‌ها دقت بسیاری بالایی دارند و در برنامه‌های مقایسه‌ای بین‌المللی، نتایج خوبی داشته‌اند.

رییس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور گفت: برگزاری المپیاد آتش‌نشانان در صنعت هسته‌ای از دیگر اقدامات سال ۱۴۰۳ محسوب می‌شود؛ بر این اساس که آتش نشانان در حوزه ایمنی و مدیریت بحران و مقابله با سوانح نقش موثری دارند، المپیاد عملی و تئوری آتش‌نشانان را برگزار کردیم. ان‌شاءلله این المپیاد در سال آینده نیز برگزار خواهد شد.

وی درباره سایر اقدامات انجام شده در مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور در سال ۱۴۰۳ گفت: در سال ۱۴۰۳ هفتمین کنفرانس سنجش و ایمنی پرتو‌های یون‌ساز و غیریون‌ساز را با همکاری انجمن حفاظت در برابر اشعه در دانشگاه شهید بهشتی و به مدت ۲ روز برگزار کردیم. یکی از اهداف و وظایف ما این است که فرهنگ ایمنی و حفاظت در برابر اشعه را در سطح کشور گسترش دهیم؛ برگزاری چنین کنفرانس‌هایی می‌تواند کمک فراوانی در این زمینه باشد.

استقلال مرکز نظام ایمنی هسته‌ای از مهم‌ترین برنامه‌های سال ۱۴۰۴ است

کاردان با بیان اینکه اجرایی و عملیاتی کردن استقلال مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور از مهم‌ترین برنامه‌های ما برای سال ۱۴۰۴ محسوب می‌شود؛ افزود: پروانه، مجوز، نظارت، بازرسی، تدوین ضوابط، پایش پرتوی و مقابله با سوانح باید انجام شود و در عین حال حرکت به سمت استقلال نیز پیش رود.

وی اضافه کرد: یکی دیگر از برنامه‌های ما برای امسال گسترش دفاتر نمایندگی است، زیرا یکی از نقاط ضعف ما کمبود بازرسی از مراکز محسوب می‌شود. به میزان کافی نمی‌توانیم از ۷۳۰۰ مرکز موجود در سراسر کشور بازرسی کنیم. یکی از راهکار‌هایی که در نظر گرفتیم، ایجاد دفاتر نمایندگی در ۱۰ نقطه کشور است و بر این اساس در بعضی از استان‌هایی که سایت هسته‌ای نداریم، دفتر نمایندگی ایجاد خواهیم کرد و از طریق این دفاتر، نظارت و بازرسی مراکز هسته‌ای را افزایش می‌دهیم.

رییس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور افزود: یکی دیگر از راهکار‌ها این بود که با همکاری انجمن‌های علمی به‌ویژه انجمن حفاظت در برابر اشعه، بازرسی‌ها را افزایش دهیم یعنی با انعقاد تفاهم‌نامه از اعضای انجمن درخواست کنیم که پس از آموزش، از مراکز بازدید به‌عمل آورند و به ما گزارش دهند.

کاردان خاطرنشان کرد: به حتم ادامه پایش گاز رادون در منازل مسکونی یکی دیگر از برنامه‌های ما برای سال ۱۴۰۴ است.

انتخاب برگزیدگان حوزه حفاظت در برابر اشعه در دستور کار

معاون سازمان انرژی اتمی ایران اظهار داشت: سال ۱۴۰۳ انتخاب برگزیدگان در حوزه حفاظت در برابر اشعه در سطح کشور صورت گرفت که بر اساس فراخوان منتشر شده تاکنون بیش از ۸۰ مرکز نامزدشده‌اند و در سال جاری اشخاص حقیقی و حقوقی برتر را در این زمینه انتخاب خواهیم کرد.

وی تاکید کرد: ایجاد سامانه جامع پادمان نیز امسال در دستور کار است. ما برای صدور پروانه و مجوز، سامانه سیناپ را در اختیار داریم که چندین سال است سازمان انرژی اتمی ایران به دلیل دارا بودن این سامانه؛ رتبه نخست را بین همه دستگاه‌های اجرایی در صدور مجوز کسب می‌کند. در نظر داریم این سامانه را به مباحث پادمانی و حسابرسی مواد هسته‌ای تسری دهیم تا نظارت بر مواد هسته‌ای با سهولت بیشتری انجام شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پاییز معطر با برداشت گل نرگس در خوسف
تاکید سفیر چین در ایران بر توسعه روابط گردشگری
ضرورت پیوند بین دانشگاه با صنعت و کشاورزی
هشدار مرکز بهداشت استان درباره آلودگی هوا؛ مراقب گروه‌های حساس باشید
اقامه ی نماز باران عصر جمعه بیست‌ و سوم آبان‌ماه در دو نقطه تهران
مداخله نظامی ژاپن در مساله تایوان با پاسخ سخت چین مواجه خواهد شد
توسعه فناورانه و فعال‌سازی ظرفیت‌های استانی، محور حمایت‌های معاونت علمی
برپایی بیمارستان سیار در مهرگان
هشدار بارش برف در آذربایجان‌غربی
برداشت سبز در خوزستان
کشف موتورسیکلت میلیاردی قاچاق در سروستان
از تبادل تجربه تا امضای تفاهم‌نامه‌های گردشگری در یزد
رویکرد جمهوری اسلامی ایران توسعه همکاری با همه کشور‌ها است
گرامیداشت یاد و خاطره شهید اسماعیل نیکخو در چالدران
حدود ۹۰ هزار پرونده در وقایع سال ۱۴۰۱ در فرآیند عفو قرار گرفتند
برگزاری مراسم سومین سالگرد شهدای امنیت در مشهد
مراکز معاینه فنی خودرو البرز به سامانه بیمه متصل می‌شوند
یک مصدوم بر اثر انفجار ناشی از نشت گاز در کرمانشاه
برداشت یاقوت سرخ کویر
جشنواره خیرین مدرسه‌ساز در سنندج
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اجرای رزمایش اعلام وضعیت هشدار عمومی از طریق تلفن همراه
والیبال بازی های همبستگی اسلامی؛ امشب، ایران - عربستان
استعفای شهردار اهواز و برکناری چند مقام شهری در پی حادثه خودسوزی جوان اهوازی
استادی که هم درس اخلاق می‌دهد، هم هنر خوشنویسی
روزی که نیرو‌های مسلح از دستور رهبری «شوکه شدند»
لایحه حذف معافیت‌های مالیاتی تقدیم مجلس می‌شود
صعود ایران به رده پنجم جدول مدالی بازی‌های همبستگی اسلامی
مادورو به آمریکا اولتیماتوم داد
اگر در کشور‌های همسایه ناامنی شود منطقه متضرر می‌شود
آماده سازی زیرساخت‌های نرم‌افزاری و فنی انتخابات شوراها
چالش‌های قدرتمندتری برای رژیم صهیونی به وجود خواهد آمد
کرونای «تیغی» و ایجاد درد سوزنده و شدید در گلو
دادرسی زمانبر در دادگاه‌ها
صدور موافقت اصولی راه‌اندازی یک طرح گردشگری در چهارمحال و بختیاری
هشدار هواشناسی کشاورزی در زنجان از شنبه ۲۴ آبان
تیزپروازان نیروی هوایی با همه وجود به میدان آمدند  (۵ نظر)
اجرای ۳۰ برنامه برای ترویج کتابخوانی در مازندران  (۲ نظر)
جشنواره ملی برنج در آمل  (۲ نظر)
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا  (۱ نظر)
مادورو به آمریکا اولتیماتوم داد  (۱ نظر)
پایداری هوا و انباشت آلاینده‌ها در اصفهان تا پایان هفته  (۱ نظر)
حدود ۴۰ درصد جمعیت کشور در معرض دیابت قرار دارند  (۱ نظر)
موافقت وزیر کشور با استعفای شهردار اهواز  (۱ نظر)
طرح‌های پیشگیرانه انتظامی جدی پیگیری و اجرایی می‌شود  (۱ نظر)