• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • وبگردی
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۰۸۹۲۶
تاریخ انتشار: ۱۱ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۵
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی،گردشگری ،صنایع دستی

شناسایی محوطه صنعتی فلزگری و استقرار انسانی در حریم ماسوله

نخستین فصل کاوش در محوطه تاریخی «خان باجی‌سرا» در ماسوله استان گیلان، برای تکمیل مدارک ثبت جهانی منظر فرهنگی ماسوله کلید خورد.

 

شناسایی محوطه صنعتی فلزگری و استقرار انسانی در حریم ماسولهبه گزارش خبرگزاری صداو سیما ، سرپرست هیأت باستان‌شناسی محوطه «خان باجی‌سرا» ، از آغاز نخستین فصل کاوش‌های میدانی در این محوطه تاریخی واقع در حریم منظر فرهنگی ماسوله خبر داد و گفت: این کاوش‌ها با هدف تکمیل مستندات پرونده ثبت جهانی ماسوله انجام شد اما  منجر به شناسایی محوطه‌ای استقراری و کارگاهی شامل کوره‌های ذوب آهن اسفنجی، بقایای شیشه‌گری، سیلیس و فلز مس شده است.

عبدالرضا مهاجری‌نژاد، افزود : این فعالیت‌ها با رویکرد تهیه اسناد و مدارک فنی برای ثبت جهانی منظر فرهنگی ماسوله به اجرا درآمد و در جریان آن، شواهد قابل‌توجهی از یک محوطه استقراری و کارگاه ذوب فلزات شناسایی شد.

وی با تأکید بر ارزش علمی و تاریخی این کشفیات گفت : در این کاوش‌ها، داده‌ها و شواهد بی‌سابقه‌ای از چرخه کامل ذوب سنگ‌آهن تا استحصال آهن اسفنجی به‌دست آمده است. همچنین در بخش موسوم به ترانشه ۳، بقایای مرتبط با تولید فراورده‌هایی نظیر شیشه، سیلیس و فلز مس نیز شناسایی شد که اهمیت ویژه‌ای در تحلیل الگوی صنایع دستی و فناوری در این منطقه دارد.

مهاجری‌نژاد افزود : کشف حجم چشمگیری از سرباره‌های ذوب، دمی‌ها و هواکش‌های سفالی در این محوطه، نشان از فعالیت مستمر کارگاه‌های صنعتی در بازه‌ای طولانی از زمان دارد و این امر، جایگاه محوطه «خان باجی‌سرا» را به‌عنوان یکی از نمونه‌های ارزشمند از فناوری فلزگری تاریخی، تثبیت می‌کند.

وی با اشاره به مطالعات تطبیقی انجام‌شده، گفت : بر اساس شواهد و قرائن باستان‌شناسی و همچنین مقایسه تطبیقی فرم و ساختار کوره‌ها، این محوطه به اواخر دوره سلجوقی تعلق دارد و تحت تأثیر مستقیم سنت‌های فلزگری در آسیای مرکزی شکل گرفته است.

سرپرست هیأت باستان‌شناسی افزود :  این کاوش با حضور و مشارکت علمی پنج نفر از استادان و دانشجویان علوم میان‌رشته‌ای از دانشگاه‌های معتبر علمی و آکادمیک کشور چین به مدت دو هفته انجام شد و از حیث تبادل دانش فنی و ارتقای ظرفیت مطالعات بین‌المللی نیز حائز اهمیت فراوان است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
خرید تضمینی ۲۳ هزار تن کلزا در مازندران
سرمایه‌ گذاری‌ ها باید به سمت صنایع دانش‌ بنیان سوق یابد
استقبال از دروازه بان درجزینی تیم ملی فوتسال ناشنوایان
پیش بینی ۱۲ تیر ماه ۱۴۰۴ اداره کل هواشناسی استان خوزستان
آغاز نام نویسی آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی
خارج کردن توده ۱۱ کیلویی از شکم بیمار ۵۵ ساله
کشف برنج و روغن‌های احتکار شده در شهرستان فسا
آغاز خرید گندم از کشاورزان درگزینی
خدمت‌رسانی به آسیب‌دیدگان با راه‌اندازی مرکز جهادی حامی
پیکر شهید فراجا در ملایر تشییع شد
دو برنامه «تفسیر و تفنگ و کوی محبت» از شبکه دو
«حدیث کعبه و کربلا» منتشر شد
شهادت، پایان زندگی مشترک شهید مدافع وطن، ابراهیم غضبانی
محرم امسال، صحنه نبرد روایت‌ها و احیای حقیقت کربلا
جیب استان پرپول شد
عزاداری مردم تفرش در قاب مستند
گرمازدگی بیماری فصل تابستان
آماده‌باش نیروهای شرکت توزیع برق آذربایجان‌غربی
صهیونیست‌ها در فکر فرار از سرزمین‌های اشغالی
شب آخر با «ققنوس»
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مقر محرمانه ارتش اسرائیل چگونه منهدم شد
ابلاغ آیین‌نامه اجرایی واردات خودرو در سال ۱۴۰۴
اسرائیل بی‌اجازه از حریم ما برای حمله به ایران استفاده کرد
برگزاری مراسم عزاداری اباعبدالله (ع) در حسینیه امام خمینی
آغاز ثبت نام آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی
ابلاغ قانون تعلیق همکاری با آژانس انرژی هسته‌ای
کاروان ورزش ایران از حضور در یونیورسیاد بازماند
دروازه بان ذوب‌آهن در این تیم ماندنی شد
عملیات وعده صادق ۳ توسط رهبر انقلاب فرماندهی شد
دمای ۳ شهر سیستان و بلوچستان به ۵۰ درجه رسید
آغاز تمرینات ملی پوشان جوان تیم پارادو ومیدانی نابینایان و کم بینایان
تعویق انتخابات فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام
نشست شورای عالی قضایی
رژیم صهیونی در مسیر سقوط
آماده‌باش سراسری صنعت برق برای روز‌های گرم پیش‌رو