• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • وبگردی
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۱۵۳۳۳
تاریخ انتشار: ۲۱ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۱
وبگردی » دانستنی ها

تبدیل پسماند صنایع کاغذسازی به نانومواد سودمند برای کشاورزی

پژوهشگران برزیلی توانسته‌اند با استفاده از سرکه، ماده زائد صنعت کاغذسازی را به نانوکپسول‌هایی تبدیل کنند که از مواد در برابر نور خورشید محافظت می‌کنند یا در کشاورزی برای آزادسازی کنترل‌شده کود و سموم کاربرد دارند. این روش دوستدار محیط‌زیست است و می‌تواند جایگزین میکروپلاستیک‌های خطرناک شود.

تبدیل پسماند صنایع کاغذسازی به نانومواد سودمند برای کشاورزی

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، پژوهشگران با بهره‌گیری از اسید استیک، موفق به توسعه روشی سبز و ارزان برای جداسازی لیگنین کرافت ـ یکی از پسماند‌های فراوان صنایع کاغذسازی برزیل ـ شدند. این نوآوری نه‌تنها به افزایش ارزش افزوده این ضایعات کمک می‌کند، بلکه بستری برای تولید نانوذرات زیست‌تخریب‌پذیر با کاربرد در کشاورزی و فناوری محافظت از نور فرابنفش فراهم کرده است.

در پژوهشی نوآورانه، تیمی از دانشمندان دانشگاه ایالتی سائوپائولو (UNESP) و دانشگاه فدرال سائو کارلوس (UFSCar) در برزیل موفق به استفاده از اسید استیک ـ ماده‌ای طبیعی و قابل بازیافت که ترکیب اصلی سرکه به‌شمار می‌آید ـ برای جداسازی بخش‌های خاصی از لیگنین کرافت شدند. این ترکیب، یکی از پسماند‌های عمده صنایع خمیر کاغذ و سلولز در برزیل است که سالانه به میزان فراوانی تولید می‌شود.

لیگنین، مولکولی پیچیده و ناهمگن با ساختار‌های متنوع است که از آن در صنایع مختلف می‌توان بهره‌برداری کرد، اما به‌دلیل پیچیدگی ترکیب، استفاده مستقیم از آن دشوار است. از همین‌رو، دانشمندان به سرپرستی دکتر جسیکا رودریگز (Jessica Rodrigues) از مهندسان شیمی و پژوهشگران پسادکتری در پردیس سوراکابای دانشگاه UNESP، فرایند جداسازی و بخش‌بندی این ترکیب را طراحی کردند.

به‌گفته این پژوهشگر، لیگنین بر پایه روش استخراج به انواع مختلفی، چون کرافت، قلیایی، ارگانوسالون، و سولفونه تقسیم می‌شود. لیگنین کرافت که از فرآیند جداسازی سلولز از چوب اکالیپتوس به‌دست می‌آید، فراوان‌ترین نوع پسماند صنعتی در صنعت کاغذسازی برزیل به‌شمار می‌رود. ساختار فنولی این نوع لیگنین آن را به گزینه‌ای مناسب برای تولید مواد پیشرفته، به‌ویژه در حوزه نانوفناوری، تبدیل کرده است.

در این پژوهش، دانشمندان با الهام از کاربرد رایج اسید استیک در استخراج لیگنین ارگانوسالون، از این حلال سبز و کم‌هزینه برای جداسازی بخش‌های مؤثر لیگنین کرافت استفاده کردند. این روش برخلاف سایر شیوه‌ها که نیازمند چندین حلال یا مراحل پیچیده‌اند، تنها با تغییر درصد اسید استیک در محلول ـ از ۳۰ تا ۵۰ درصد ـ موفق به جداسازی لیگنین با ویژگی‌های متفاوت شدند.

نتایج نشان داد که لیگنین جداسازی‌شده با اسید استیک ۳۰ درصد، غنی از گروه‌های فنولیک OH و دارای خاصیت محافظت در برابر پرتو‌های فرابنفش است. این گروه پژوهشی موفق شد از این بخش‌های لیگنین، نانوذراتی تولید کند که قابلیت تشکیل کپسول پیرامون مواد فعال را دارند. این نانوکپسول‌ها می‌توانند به‌عنوان عامل محافظ UV در محصولات مختلف به‌کار روند. همچنین مشخص شد که هرچه درصد OH آلیفاتیک بیشتر باشد، اندازه نانوذرات کوچک‌تر خواهد بود.

افزون بر این، پژوهشگران کاربرد این نانوذرات در آزادسازی کنترل‌شده کود‌های NPK در خاک و مهار علف‌های هرز از جمله “کارورو” و “علف سیاه” را نیز بررسی کرده‌اند. آزمایش‌های صورت‌گرفته نشان داده‌اند که این نانوذرات در برابر تجزیه محیطی مقاوم هستند و بسته به ساختار شیمیایی، رفتار آزادسازی متفاوتی دارند؛ مفهومی که آنها آن را “ارتباط ساختار و عملکرد” می‌نامند.

با توجه به کاربرد‌های متنوع، تیم پژوهشی برزیلی تصمیم دارد مشتقات به‌دست‌آمده از این لیگنین را نیز در قالب پتنت ثبت‌شده خود با شماره BR ۱۰، ۲۰۲۴، ۰۲۰۱۸۱۷ وارد کند. این ثبت اختراع با عنوان «فرآیند سبز برای به‌دست‌آوردن بخش‌های خاصی از لیگنین کرافت و کاربرد آنها در نانوفناوری» انجام شده است. از دیگر اعضای تیم می‌توان به دکتر لئوناردو فراسِتو (Leonardo Fraceto)، دکتر واگنر بوتارو (Vagner Botaro)، آماندا دی فریتاس (Amanda de Sousa Martinez de Freitas) و دکتر مری‌ستلا فریرا (Marystela Ferreira) اشاره کرد.

گروه تحقیقاتی در حال حاضر در تلاش است تا با آزمایش زیست‌تخریب‌پذیری این نانوذرات در خاک و آب، امکان جایگزینی آنها با میکروپلاستیک‌های رایج در کشاورزی را بررسی کند. آنها همچنین قصد دارند استاندارد‌ها و پروتکل‌های خاصی برای سنجش زیست‌تجزیه‌پذیری نانوذرات تدوین کنند، چرا که اثبات زیست‌تخریب‌پذیری در مقیاس نانو چالش‌برانگیز است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
روز عفاف و حجاب، پاسداشت ارزش‌های والای انسان
فرو ریختن هیمنه پوشالی شیطان بزرگ در جنگ دوازده روزه
پیکر مطهر شهید مدافع وطن در سیستان تشییع می‌شود
آغاز جشنواره تابستانی کیش از اول مرداد ۱۴۰۴
ادامه بارندگی و وزش باد شدید در سمنان
فیروزآباد میزبان دوره منطقه‌ای آموزش اسکان اضطراری خواهران نجاتگر
پیش بینی برداشت بیش از یکهزار تن زردآلو از باغهای مهاباد
افتتاح مرکز نگهداری و درمان معتادان متجاهر در خرم آباد
خبر‌های کوتاه از نقاط مختلف چهارمحال و بختیاری
درخشش تیم کان خمر آذربایجان شرقی در مسابقات انتخابی تیم ملی
تصویب دو طرح کلیدی وزارت راه و شهرسازی در قانون برنامه هفتم توسعه
تجهیز و نوسازی ناوگان راهداری کلیبر
میزان بارش‌های اخیر استان تا ساعت ۲۱
زلزله گچساران بدون خسارت
شاگردان پیاتزا مغلوب صدرنشین جهان شدند
روایتی از قیام مسجد گوهرشاد
اختتامیه سوگواره ملی نی ناله در تبریز
برگزاری ماه شعر آفتابگردان‌ها
توزیع غذای نذری در خانه سالمندان آباده
ابلاغ سلام و تسلیت مقام معظم رهبری به خانواده‌ های شهیدان کوه‌خیل
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
سفر جولانی به جمهوری آذربایجان
شرایط پیش‌فروش خودرو‌های کوئیک و ساینا S اعلام شد
هشدار مقام قطری درباره طرح تجزیه برخی کشور‌ها
قرعه کشی محصولات ایران خودرو انجام شد
توانمندی نظامی ایران، اینترنشنال هم لب به اعتراف گشود؟!
جنگ ۱۲ روزه موجب انسجام ملی شد
حکم اعدام قاتل دختر بچه بوکانی اجرا شد
فغانی داور بازی پایانی جام جهانی باشگاه‌ها
حتی سالن مسابقات را هم ندیدیم؛ ایرانیان مرد روز‌های سخت هستند
آمریکا مهندس ایرانی دارای اقامت دائم را بازداشت کرد
اسفندیار راهی پلاس لیگا شد
دور برگشت لیگ یک کشتی آزاد؛ نتایج گروه‌های A و C
عضویت سه ایرانی در کمیسیون‌های تخصصی فدراسیون جهانی صعود‌های ورزشی
برنابئو، میزبان دیدار پایانی جام جهانی ۲۰۳۰
پیروزی مدعیان قهرمانی در لیگ برتر تنیس روی میز
سفیر کره شمالی: در صورت نقض آتش‌بس، در کنار ایران هستیم  (۴ نظر)
فعالیت پدافند هوایی تبریز برای انهدام ریزپرنده ها  (۴ نظر)
سفر جولانی به جمهوری آذربایجان  (۴ نظر)
اغلب جاسوسان رژیم صهیونیستی با کمک مردم شناسایی شدند  (۳ نظر)
امکان نصب پنل‌های خورشیدی ۵ کیلوواتی برای مجتمع‌های مسکونی  (۲ نظر)
کاهش بیش از ۵۱ هزار واحدی شاخص بورس  (۲ نظر)
سرلشکر موسوی: روحیه نیرو‌های مسلح عالی است  (۲ نظر)
آمریکا بداند تنها راه صلح پایدار گفت‌وگوی محترمانه است  (۲ نظر)
غبار کارخانه نسوز در گلوی مردم دهاقان  (۲ نظر)
اختلال در سامانه فرابانک مانعی برای دریافت وام ازدواج  (۲ نظر)
خروج اتباع افغانستانی غیرمجاز از مرز دوغارون  (۱ نظر)
ساماندهی خوبی برای خروج اتباع انجام شده است  (۱ نظر)
ضربه کاری نیرو‌های مسلح منجر به درخواست آتش بس شد  (۱ نظر)
انفجار گاز در برج پامچال چیتگر با هفت مصدوم  (۱ نظر)
تولید ۲۹۵ فراورده حیاتی با کمک بافت پیوندی  (۱ نظر)