• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۱۹۶۴۰
تاریخ انتشار: ۲۵ تير ۱۴۰۴ - ۱۷:۴۲

هوش مصنوعی به این عدد علاقه خاصی دارد

در دنیای عجیب هوش مصنوعی، بار دیگر یک رفتار غیرمنتظره کاربران را شگفت‌زده کرده است. وقتی از مدل‌هایی مانند ChatGPT، Claude، Gemini یا Copilot می‌خواهید عددی تصادفی بین ۱ تا ۵۰ حدس بزنند، به‌طرز غیرقابل‌باوری فقط یک عدد را انتخاب می‌کنند. اما چرا؟

هوش مصنوعی به این عدد علاقه خاصی دارد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرآنلاین، کاربران کنجکاو ردیت، بار‌ها این آزمایش را انجام دادند و از چت‌بات‌های مختلف خواستند که «یک عدد تصادفی بین ۱ تا ۵۰ حدس بزنند» و در بسیاری از موارد، پاسخ عدد ۲۷ بوده است.

در مواردی که کاربران خواسته‌اند مدل دلیل انتخابش را توضیح دهد، جواب‌ها متفاوت ولی اغلب گمراه‌کننده بوده‌اند. مثلاً در یک نمونه، مدل توضیح داده که عدد ۳۳ را به‌صورت تصادفی انتخاب کرده ولی در نهایت گفته: «حدس من ۲۷ است.»

در توضیح دیگری، مدل‌ها گفته‌اند که تلاش کرده‌اند عددی نه‌چندان «واضح» مثل ۱۰ یا ۴۰، بلکه چیزی بینابینی و غیرکلیشه‌ای را انتخاب کند. 

حتی ChatGPT درباره این پدیده توضیح داد: «تحقیقات نشان داده‌اند که افراد معمولاً وقتی از آنها خواسته می‌شود یک عدد تصادفی انتخاب کنند، به سراغ عدد ۱۷ یا ۳۷ می‌روند. این عدد‌ها در ذهن مردم «تصادفی» احساس می‌شوند. اما چون اینها بیش از حد معروف هستند، من عدد ۲۷ را انتخاب کردم که کمی کمتر رایج ولی همچنان غیرقابل‌پیش‌بینی است.».

اما آیا واقعاً این دلیل واقعی انتخاب ۲۷ است، یا صرفاً یک پاسخ‌سازی زبانی برای رضایت کاربر است؟

هوش مصنوعی چگونه مفهوم تصادفی بودن را درک می‌کند؟

بر خلاف تصور بسیاری، مدل‌های زبانی مانند ChatGPT واقعاً چیزی به نام «تصادفی» یا «عدد» را درک نمی‌کنند. این مدل‌ها زبان را پردازش می‌کنند نه مفاهیم ریاضی را.

در پژوهشی علمی درباره‌ی این رفتار، محققان توضیح داده‌اند: «برای یک مدل زبانی، عدد ۲، عدد ۳، علامت جمع (+) یا حتی واژه‌ای مثل «اسب» همه در حکم توکن هستند. عناصر زبانی که در فضای برداری مدل جایگاه خاصی دارند، و موجودیت‌های عددی با معنا نیستند.»

یعنی وقتی از این مدل‌ها می‌خواهیم عددی تصادفی تولید کنند، در واقع از آنها خواسته‌ایم که یک کلمه یا نماد تولید کنند که شبیه «پاسخ خوب» باشد، نه اینکه واقعاً یک عدد از یک توزیع احتمالی تصادفی تولید کنند.

بر اساس آزمایش‌های انجام شده این مدل‌ها معمولا در بازه‌ی ۱ تا ۵، مدل‌ها معمولاً عدد ۳ یا ۴ را انتخاب می‌کنند. در بازه‌ی ۱ تا ۱۰، عدد‌های ۵ یا ۷ انتخاب‌های رایج‌تری هستند. در بازه‌ی ۱ تا ۱۰۰، عدد‌هایی مثل ۳۷، ۴۷ و ۷۳ (همگی عدد اول) بیش از دیگران ظاهر می‌شوند.

در این میان بد نیست بدانید که انسان‌ها نیز در تولید عدد تصادفی چندان خوب نیستند. یک مطالعه با شرکت ۲۰۰ هزار نفر که توسط کانال علمی Veritasium انجام شد، نشان داد که مردم تمایل دارند عدد‌هایی را انتخاب کنند که شامل عدد ۷ باشند (مثل ۷، ۷۳، ۳۷).

وقتی از آنها خواسته می‌شود حدس بزنند «کم‌انتخاب‌ترین عدد» چیست، اغلب عدد‌هایی مثل ۷۳ یا ۳۷ را نام می‌برند، در حالی که واقعاً عدد‌هایی مثل ۳۰، ۴۰ یا ۵۰ کمتر انتخاب می‌شوند. حتی به نظر می‌رسد که انسان‌ها بیشتر تمایل به انتخاب عدد‌های بزرگ‌تر دارند تا کوچک‌ترها، گرچه پژوهش دقیقی در این زمینه هنوز منتشر نشده است.

چرا ۲۷؟

پاسخ احتمالی در نحوه‌ی آموزش مدل‌های زبانی نهفته است. دانیل کانگ، استاد دانشگاه ایلینوی در این باره گفت: «داده‌های آموزشی نقش مهمی در رفتار مدل‌ها دارند. عوامل دیگر مثل تقویت از طریق بازخورد انسانی (RLHF) و سازوکار نمونه‌برداری هم تأثیر دارند.»

در واقع، اگر مدل‌ها یاد گرفته باشند که ۲۷ پاسخ «مقبولی» است که کاربران را راضی می‌کند، احتمالاً آن را بیشتر تولید خواهند کرد، حتی اگر در ظاهر بگویند که تصادفی عمل کرده‌اند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بازدید فرماندار تهران از واحد روستا بازار روستای سولقان
پایان فرار سارق موتورسیکلت در پوشش معامله سایت دیوار
مادر شهید رمضان موسی‌نژاد در جوار فرزند شهیدش آرام گرفت
برنج بر اساس تورم قیمت‌گذاری شود
اجتماع شب ۱۴۵ مردم شهرستان رباط کریم
دریادار سیاری: تسلیم شدن در قاموس ایرانی نیست
قدردانی رئیس مجمع نمایندگان از عملکرد درخشان و همه‌جانبه صدا و سیمای خراسان جنوبی
عرضه ۵۰۰ مگاوات برق برای جبران کسری برق صنایع در بورس انرژی
خطر انقراض در کمین سه گونه جانوری در کهگیلویه و بویراحمد
استاندار بوشهر بر ضرورت تکمیل طرح های اولویت‌دار و مورد مطالبه مردم تأکید کرد
فردا؛ آغاز تردد رسمی زائران اربعین از مرز سومار
پیرهادی: وزارت نفت طرح کهاب را اجرا کند
سنگاپور: آمریکا مبنای فنی و اقتصادی برای اعمال تعرفه علیه ما ندارد
ابطال پروانه واحد‌هایی که رمزارز غیرمجاز استخراج می‌کنند
افزایش صادرات از گمرک صنم بلاغی پلدشت
پنج مصدوم ددر برخورد خودرو سواری با تریلی در اقلید
روایت ایران از تاب‌آوری سلامت در بریکس
هشدار رگبار باران واحتمال سیلاب در کرمان
اجرای طرح پایش و اقدامات حفاظتی در موزه تنوع زیستی نایبند
بهره‌برداری از بزرگترین زمین بازی کودکان مشهدی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تزریق حدود هزار و ۷۰۰ مگاوات برق در اوج بار به شبکه
افتتاح ۲۷ طرح زیرساختی برق، نیروگاه خورشیدی، آب و فاضلاب البرز
مشترکان خانگی و انشعابی می‌توانند برق تولیدی خود را در بورس انرژی عرضه کنند
اتصال نخستین نیروگاه زمین‌گرمایی ایران به شبکه برق کشور
قیمت نفت به بالاترین سطح در بیش از یک ماه گذشته رسید
عرضه رایگان سی‌ان‌جی در هزار جایگاه کشور
رأی مجلس نمایندگان آمریکا به پایان جنگ علیه ایران
پایان ساعت کاری آغاز اتلاف انرژی
ادامه سیر صعودی بهای جهانی نفت
عبور از ناترازی ها با مدیریت هوشمندانه و مشارکت مردمی
تصویب بودجه نظامی دولت ترامپ در مجلس نمایندگان آمریکا
چهار طرح پست فوق‌توزیع برق منطقه‌ای تهران افتتاح شد
جمع‌آوری ۱۲ هزار و ۵۰۰ برق غیرمجاز در طرح ملی مهتاب
آتش‌سوزی یک فروند نفتکش متخلف در تنگه هرمز
وزارت علوم برای هم‌ترازی رشته‌ها ابلاغیه جدید صادر کرد
  جدول برنامه مدیریت مصرف برق ۳۰ تیر ۱۴۰۵ در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
تنگه هرمز عامل تعیین سرنوشت مردم ایران است  (۱ نظر)
سامانه‌های موشکی هیمارس در کویت هدف موشک‌های ارتش  (۱ نظر)
هشدار یمن به عربستان: به محاصره پایان دهید  (۱ نظر)
حملات بامدادی آمریکا به شیراز ؛ پرتابه دشمن به ارتفاعات اصابت کرد  (۱ نظر)
درخواست محکومیت فوری حمله آمریکا به نیروگاه دارخوین  (۱ نظر)
باز شدن تنگه هرمز بدون اراده ایران محال است  (۱ نظر)
حمله سپاه به زیرساخت شرکت آمریکایی آمازون در بحرین  (۱ نظر)
ادامه جنگ با ایران به ضرر آمریکا است  (۱ نظر)
حمله سنگین موشکی - پهپادی سپاه به پایگاه‌های آمریکا در اردن  (۱ نظر)
ادامه حملات پهپادی ارتش به پایگاه‌های آمریکا در منطقه  (۱ نظر)
اعتراض حماس به نقض آتش بس توسط صهیونیست‌ها  (۱ نظر)
انتصاب اعضای کلیدی کابینه نخست وزیر جدید انگلیس  (۱ نظر)
قشقاوی: دروغ‌های ترامپ باعث آرامش بازار‌ها نمی‌شود  (۱ نظر)
تکذیب فعالیت سامانه‌های پدافندی و وقوع اصابت در شهرستان پاکدشت  (۱ نظر)