• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۳۷۸۷
تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۴۰۴ - ۰۶:۳۹
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

دستاورد نوین دانشمندان برای بازسازی و توقف تخریب دیسک بین‌مهره‌ای

پژوهشگران با توسعه سامانه‌ای پیشرفته در حوزه مهندسی بافت، توانسته‌اند روند تخریب دیسک‌های ستون فقرات را متوقف کرده و امکان بازسازی طبیعی آن را فراهم کنند.

دستاورد نوین دانشمندان برای بازسازی و توقف تخریب دیسک بین‌مهره‌ای

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دانشمندان با دستاوردی نوآورانه در حوزه مهندسی بافت و درمان بیماری‌های ستون فقرات، موفق به توسعه سامانه‌ای درمانی شده‌اند که می‌تواند روند تخریب دیسک بین‌مهره‌ای را متوقف کرده و حتی به بازسازی آن کمک کند.

 این فناوری بر پایهٔ یک هیدروژل تزریقی حاوی «نانوزیم» طراحی شده است؛ نانوموادی که عملکردی مشابه آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان طبیعی دارند و می‌توانند گونه‌های فعال اکسیژن را خنثی کنند. این گونه‌های شیمیایی مخرب که با نام ROS شناخته می‌شوند، یکی از عوامل اصلی بروز «فروپتوز» یا مرگ سلولی وابسته به آهن هستند؛ فرایندی که به التهاب شدید، آسیب ساختاری و تشدید تخریب دیسک منجر می‌شود. این دستاورد می‌تواند فصل تازه‌ای در درمان‌های غیرجراحی و هدفمند برای میلیون‌ها فرد مبتلا به کمردرد‌های مزمن بگشاید.

محققان با بهره‌گیری از مهندسی پیشرفتهٔ مواد و فناوری‌نانو، موفق به ارائه راهکاری شده‌اند که چرخه مخرب «گونه‌های فعال اکسیژن» (ROS)، «فروپتوز» و التهاب را در بافت دیسک بین‌مهره‌ای مختل می‌کند؛ چرخه‌ای که از عوامل اصلی تخریب و تحلیل رفتن دیسک‌های ستون فقرات و بروز کمردرد‌های مزمن است.

دیسک‌های ستون فقرات مانند ضربه‌گیر‌های اصلی بدن عمل می‌کنند و نقش مهمی در انعطاف‌پذیری و حفاظت از مهره‌ها دارند. با این حال، این ساختار‌ها در اثر فرسایش ناشی از سن، آسیب‌های مکانیکی یا التهاب طولانی‌مدت، دچار تحلیل و پارگی می‌شوند و بیمار را با درد‌های شدید و کاهش کیفیت زندگی مواجه می‌کنند. روش‌های سنتی درمان اغلب تنها علائم را کنترل می‌کنند و در صورت پیشرفت بیماری، بیمار ناچار به عمل‌های جراحی سنگین می‌شود؛ بنابراین نیاز به راهکار‌های بازسازی‌کننده به‌طور جدی احساس می‌شود.

پژوهش‌های اخیر، نقش غیرقابل انکار چرخه متقابل ROS، فروپتوز و التهاب را در تشدید تخریب سلولی دیسک نشان داده‌اند. تجمع بیش از حد ROS ضمن تخریب غشا‌های سلولی، فرآیند فروپتوز وابسته به آهن را فعال می‌کند؛ این مرگ سلولی سبب ترشح بیشتر مولکول‌های التهابی می‌شود و چرخه‌ای ویرانگر را شکل می‌دهد که به‌سرعت وضعیت بیمار را بحرانی‌تر می‌کند.

در این پروژه، پژوهشگران هیدروژلی تزریقی و زیست‌سازگار طراحی کردند که حاوی «نانوزیم»‌هایی با خواص آنتی‌اکسیدانی است. این نانوزیم‌ها می‌توانند به‌طور مؤثر ROS را حذف کنند و از آغاز فرآیند فروپتوز جلوگیری نمایند.

هیدروژل نیز با آزادسازی کنترل‌شدهٔ نانوزیم‌ها دقیقاً در محل آسیب، شرایط بازسازی بافت را فراهم می‌کند و از پخش مواد فعال به سراسر بدن و ایجاد عوارض جانبی جلوگیری می‌کند.

مهندسی این هیدروژل به‌گونه‌ای انجام شده که ویژگی‌های مکانیکی آن مشابه ماتریس خارج‌سلولی طبیعی دیسک است؛ بنابراین چسبندگی، بقای سلولی و تولید مجدد اجزای بافتی در محل آسیب افزایش می‌یابد و توان ترمیمی سلول‌ها تقویت می‌شود.

آزمایش‌های برون‌تنی نشان داده‌اند که سلول‌های دیسکی در تماس با این نوع هیدروژل، کاهش چشمگیر ROS و شاخص‌های فروپتوز را تجربه می‌کنند و به‌طور هم‌زمان، تولید فاکتور‌های التهابی نیز محدود می‌شود. همچنین سنتز مولکول‌های ماتریسی و زنده‌مانی سلول‌ها به‌طور قابل توجهی بهبود می‌یابد.

در مدل‌های حیوانی نیز دیسک‌های درمان‌شده کمتر دچار تخریب ساختاری و التهاب بوده‌اند و عملکرد مکانیکی ستون فقرات تا حد زیادی احیا شده است.

محققان تأکید کرده‌اند این فناوری قادر است هم از پیشرفت بیماری جلوگیری کند و هم روند بازسازی را فعال نگه دارد.

از منظر مکانیسم عمل، نانوزیم‌ها مشابه آنزیم‌های طبیعی بدن از جمله سوپراکسیددیسموتاز و کاتالاز عمل می‌کنند و گونه‌های مخرب اکسیژن را به مولکول‌های بی‌خطر تبدیل می‌سازند؛ بنابراین نقطه آغاز چرخه تخریب متوقف می‌شود.

این شیوه درمانی با تزریق ساده و کم‌تهاجم قابل انجام است و می‌تواند جایگزینی ارزشمند برای درمان‌های پرخطر جراحی باشد.

کارشناسان بر این باورند که با تکامل این فناوری، امکان به‌کارگیری آن در دیگر بیماری‌های تحلیل‌برنده مانند استئوآرتریت یا برخی اختلالات عصبی نیز وجود دارد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
امنیت ملی آمریکا بر محور «منافع صرفاً آمریکایی» استوار شده
جشن ازدواج ۹۰۰ زوج از فرزندان بازنشستگان نیرو‌های مسلح
پلیس فتا زنجان: هیچ قرعه‌کشی واقعی اطلاعات کارت بانکی نمی‌خواهد
گلابر، مقصد جدید گردشگری و فرصت اشتغال پایدار در زنجان
کشف انبار احتکار روغن و شکر به ارزش ۱۲۰ میلیارد ریال در زنجان
سامانه زیرساخت داده‌های مکانی SDI سرمایه ملی و جهانی است
تمدید مهلت شرکت در مسابقه «تدبر در قرآن» تا ۲۰ دی‌ماه ۱۴۰۴
برگزاری جشن ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) و بزرگداشت روز مادر
کولاک شدید برف در جاده طالقان به هشتگرد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۳ آذر ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۲۳ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
حفاظت از منابع طبیعی باید اولویت همه بخش‌ها باشد
فردا آموزش در برخی مدارس سمنان و آرادان غیر حضوری شد
برگزاری نمایشگاه اشتغال و توسعه کارآفرینی در تبریز
مسابقات قهرمانی کشتی پهلوانی استان تهران در ورامین
بارش پراکنده باران در سمنان
نمایش توان داخلی صنعت بیمارستان‌سازی در نمایشگاه بین‌المللی تهران
تصویب طرح توسعه سایت ۲۰۰ هکتاری شهر مهاباد
برگزاری میز خدمت قضایی در شهرستان اسلامشهر
۴ فوتی و مصدوم در حادثه رانندگی بستان آباد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید
سامانه پرقدرت بارشی در راه فارس
شهید رشید ستون اتاق فکر دفاع مقدس بود
ثبت بارش باران در ۵۰ ایستگاه هواشناسی خراسان جنوبی
ثبت بیشترین میزان بارش استان بوشهر در عسلویه
اجرای رسمی بنزین ۳ نرخی از بامداد امروز
پرواز ناموفق تهران به بغداد
ضرورت بازآرایی رسانه‌ای در برابر جنگ ترکیبی دشمن
شارژ اعتبار دهک‌های درآمدی ۱ تا ۳ از امروز
عرضه بنزین با نرخ‌سوم؛ بنزین کارت آزاد جایگاه ۵هزار تومان شد
ادامه بارش‌ها در برخی مناطق کشور
رئیس مجلس اتیوپی وارد تهران شد
روایتی از ۲۲ آذر سالروز واگذاری سلطنت به رضاخان
فردا؛ پایان مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
علیکردی تصاویر را دیده و شکایتی برای پیگیری موضوع ندارد
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۵ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج  (۳ نظر)
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴  (۳ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید  (۱ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
شارژ اعتبار دهک‌های درآمدی ۱ تا ۳ از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
رئیس مرکز آمار قوه قضائیه: تا پایان سال مردم دارای دستیار هوشمند می‌شوند  (۱ نظر)
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران  (۱ نظر)
بررسی منابع آبهای سطحی و زیرزمینی آذربایجان غربی  (۱ نظر)
اجراي مرحله بيست و سوم طرح آرامش در شهر  (۱ نظر)