• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۹۴۳۱۳
تاریخ انتشار: ۰۳ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۲
علمی و فرهنگی » کتاب و مطبوعات

سوم شعبان، تولد امامی که تاریخ را بیدار کرد

سالروز تولد امام حسین (ع)، تنها یادآور میلاد یک امام نیست؛ آغاز راه شخصیتی است که با قیام و شهادتش، معنای آزادگی و مسئولیت‌پذیری را در تاریخ اسلام جاودانه کرد و قرن‌هاست الهام‌بخش کتاب‌ها، اندیشه‌ها و روایت‌های بی‌شمار درباره حق‌طلبی و ایستادگی است.

تولد امامی که تاریخ را بیدار کرد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما,امام حسین (ع)، سومین امام شیعیان، در سوم شعبان سال چهارم هجری قمری در مدینه منوره دیده به جهان گشود؛ روزی که بنا بر نقل‌های تاریخی، خانه امیرالمؤمنین علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) غرق در شادی شد. پیامبر اکرم (ص) از همان آغاز تولد، جایگاه ویژه این نوزاد را یادآور شد؛ در گوشش اذان و اقامه گفت، نام «حسین» را به فرمان الهی بر او نهاد و بار‌ها درباره آینده‌اش سخن گفت.

روایات فراوانی از پیامبر (ص) نقل شده که تولد امام حسین (ع) را با آگاهی از شهادت او پیوند می‌زند؛ گویی از همان آغاز، سرنوشت این مولود با رسالت، رنج و آگاهی‌بخشی گره خورده بود.

سوم شعبان در تقویم شیعه تنها یک مناسبت ولادت نیست، بلکه فرصتی برای بازخوانی شخصیت امامی است که تولد و شهادتش هر دو پیام دارند. اگر عاشورا نماد ایستادگی و شهادت است، تولد امام حسین (ع) یادآور امید، تداوم امامت و تربیت انسان‌هایی است که قرار است در بزنگاه تاریخ، راه حق را تشخیص دهند. از همین رو، آیین‌های جشن این روز معمولاً با تأکید بر سیره اخلاقی، اجتماعی و تربیتی امام حسین (ع) همراه است.

در کنار مناسبت ولادت، آثار مکتوب فراوانی درباره امام حسین (ع) در طول قرن‌ها نگاشته شده که هرکدام از زاویه‌ای خاص به زندگی، قیام و پیام او پرداخته‌اند. یکی از کهن‌ترین و مهم‌ترین آثار، کتاب «مقتل الحسین» اثر ابومخنف است که منبع بسیاری از مقاتل بعدی به‌شمار می‌آید. همچنین کتاب «الارشاد» نوشته شیخ مفید، زندگی و سیره امام حسین (ع) را در بستر تاریخ امامت بررسی می‌کند و از منابع معتبر کلامی ـ تاریخی شیعه محسوب می‌شود.

تولد امامی که تاریخ را بیدار کرد

در دوران معاصر، کتاب‌هایی با نگاه تحلیلی و اجتماعی به قیام عاشورا منتشر شده‌اند. «حماسه حسینی» اثر شهید مرتضی مطهری از برجسته‌ترین این آثار است که با رویکردی انتقادی، تحریف‌های عاشورا را بررسی و فلسفه قیام امام حسین (ع) را تبیین می‌کند. کتاب «پس از پنجاه سال» نوشته دکتر سیدجعفر شهیدی نیز با نگاهی تاریخی ـ اجتماعی، زمینه‌های شکل‌گیری واقعه عاشورا را واکاوی کرده و آن را نتیجه یک انحراف تدریجی در جامعه اسلامی می‌داند.

در حوزه ادبیات و روایت‌گری، آثار متعددی با زبان داستانی و نثر ادبی به امام حسین (ع) پرداخته‌اند؛ از جمله «نامیرا» نوشته صادق کرمیار که با تمرکز بر تردید‌ها و انتخاب‌های مردم کوفه، عاشورا را از زاویه‌ای متفاوت روایت می‌کند. همچنین کتاب «فتح خون» از سیدمرتضی آوینی، نگاهی عارفانه و تأمل‌برانگیز به شهادت امام حسین (ع) دارد و عاشورا را واقعه‌ای فراتاریخی معرفی می‌کند.

مجموعه این کتاب‌ها نشان می‌دهد که امام حسین (ع) نه‌تنها یک شخصیت تاریخی، بلکه حقیقتی زنده در اندیشه و فرهنگ مسلمانان است. تولد او آغاز راهی بود که به عاشورا انجامید، اما در همان‌جا متوقف نشد؛ راهی که هنوز در کتاب‌ها، اندیشه‌ها و وجدان‌های بیدار ادامه دارد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ماهواره «پایا» با دقت تصویربرداری زیر ۳ متر به بهره‌برداری رسید
افتتاح خانه موسیقی تهران
هشدار پلیس راه لرستان درباره لغزندگی جاده‌ها
آبیاری تنظیم شده پیش از بروز سرما راهی برای کاهش خسارت‌
اقدامات بسیج سازندگی جلوه‌ای از همبستگی اجتماعی و خدمت بی‌منت
دهه فجر یادآور آرمان‌های آزادی‌خواهی و استقلال ملت بزرگ ایران
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۵ بهمن ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۴
۲۶ میلیارد تومان اعتبار برای احیای قنوات زنجان
رزمایش توزیع ۲۰۰ بسته معیشتی در زنجان
اصلاح و بهسازی جاده زنجان، دندی و تکاب
تقویم و اوقات شرعی چهار شنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
کشف بیش از ۱.۵ تن آرد قاچاق در هوراند
ضرورت توجه به دستاوردهای انقلاب اسلامی در برنامه‌های دهه فجر
انتظار فرج، برترین عبادت‌ها و زمینه‌ساز حکومت جهانی مهدی موعود (عج)
توقیف کامیون حامل مرغ زنده بدون مجوز در بندرانزلی
پخت کیک ۴۷ متری در میانه
اعدام سازی وارد مرحله جدید شد؛ حرکت جدید معاندین در انتشار اخبار دروغ!
اعزام تیم‌های ارزیاب به منطقه سیس
اعلام زمان مجاز تردد شناور‌های مسافربری از بندرکیش، فردا ۱۵ بهمن
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
رئیس‌ جمهور دستور «مذاکره مشروط» با آمریکا را تأیید کرد
رزمایش اقتدار ورزش ایران
بارش برف و باران در بیشتر مناطق کشور
زلزله ۴ ریشتری در عسلویه
آغاز مرحله چهارم تخصیص طرح رفع سوءتغذیه
مهار آتش‌سوزی در بازارچه جنت‌آباد تهران
جهانگیر: ۲۲۵ متخلف ارزی احضار شدند
دشمن در صورت خطا، پشیمانی سختی در انتظارش است
فعالیت ۱۱۰۴ خانه محیط زیست در شهر تهران
اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محور‌های پرتردد
استاندار تهران: عبور از دوره گذار اقتصادی نیازمند همراهی مردم است
آتش‌سوزی در بازارچه جنت‌آباد تهران
مرزبانی کشور امروز در اوج اقتدار و استحکام قرار دارد
چمران : رفع آلودگی هوا تنها برعهده شهرداری نیست
ویدیو کنایه‌آمیز به ترامپ و شکست پروژه‌های آمریکا علیه ایران
آمریکا اگر جنگی راه بیندازد، این‌بار جنگ منطقه‌ای خواهد بود  (۲ نظر)
موافقت هیئت دولت با تسهیلات ۵۰۰ میلیون تومانی مسکن  (۱ نظر)
بهینه‌سازی از راهکارهای اصلی کاهش مصرف انرژی کشور است  (۱ نظر)
حملات رژیم اسرائیل به لبنان مصداق بارز جنایت جنگی است  (۱ نظر)
اجرای طرح مهتا و کارافن در لرستان  (۱ نظر)
آمریکا و انگلیس بنیانگذاران گروه‌های تروریستی در جهان هستند  (۱ نظر)
الزام ادارات به نصب نیروگاه های پشت بامی خورشیدی  (۱ نظر)