• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۰۷۴۶۹
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۶
اقتصادی » کشاورزی، روستا و عشایر

تغییر الگوی تولید با کارآمدسازی یارانه‌ها

کارشناس اقتصاد کشاورزی تصریح کرد؛ حذف ارز ترجیحی و طرح کارآمدسازی یارانه‌ها منجر به تغییر الگو‌های تولید در کشور می‌شود.

تغییر الگوی تولید با کارآمدسازی یارانه ها
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، علیرضا رضاپور با بیان اینکه آزادسازی نسبی قیمت‌ها در بخش کشاورزی می‌تواند به اقتصادی‌تر شدن تولیدات کمک کند، اظهار داشت: در این شرایط بطور طبیعی انگیزه کشاورزان برای تولید محصولات افزایش می‌یابد، اما لازم است برای به نتیجه رسیدن این رویکرد، الزامات و زمینه‌های ترویج فعالیت فراهم شود.

وی با تاکید براینکه طرح حذف ارز ترجیحی و کارآمدسازی یارانه‌ها، به‌طور طبیعی منجر به تغییر الگو‌های تولید در کشور خواهد شد، افزود: برای استفاده از این ظرفیت بالقوه لازم است طرح ها و برنامه هایی به ویژه در عرصه روستاها راه اندازی و با جدیت اجرا شود تا فعالیت های این چنینی، هدفمند و با برنامه پیش برود.

این کارشناس کشاورزی گفت: به عنوان مثال ما محاسباتی انجام داده‌ایم که نشان می‌دهد اگر فقط ۶۰ درصد از خانوار‌های روستایی کشور، هر کدام ۲۰ قطعه مرغ تخم‌گذار محلی داشته باشند و هر مرغ با راندمان سالانه ۱۸۰ عدد تخم تولید کند، کشور در حوزه تولید تخم‌مرغ به خودکفایی خواهد رسید. اما لازمه تحقق چنین حرکتی چیست؟ پاسخ روشن است: ایجاد یک شبکه مویرگی و مقاوم تولید.

رضاپور با بیان اینکه نمونه موفقی از اجرای این طرح در کاشمر وجود دارد، اضافه کرد: لازمه گسترش این حرکت ها، ایجاد شرکت‌های پشتیبان یا به‌اصطلاح «چتر پوشش حمایتی» است. به این معنا که خانواده‌ای که وارد این نوع تولید می‌شود، نیازمند آموزش است، نیاز دارد محصولش جمع‌آوری شود، نهاده مناسب مرغ تخم‌گذار در اختیارش قرار بگیرد و از خدماتی مانند واکسیناسیون بهره‌مند شود. بدون این پشتیبانی‌ها، انتظار موفقیت از چنین طرح‌هایی واقع‌بینانه نیست.

وی افزود: البته طبیعی است که این طرح با مخالفت‌هایی هم مواجه شود. برای مثال، ممکن است سازمان دامپزشکی یکی از مخالفان تولید تخم مرغ با این روش باشد، چراکه واکسیناسیون این حجم از مرغ کار ساده‌ای نیست. اما اگر کشور واقعاً به دنبال خودکفایی است، نمی‌تواند منتظر بماند و بدون حرکت، انتظار نتیجه داشته باشد. برای رسیدن به خودکفایی پایدار دستگاه‌های اجرایی مختلف باید در این مسیر وارد عمل شوند.

رضاپور خودکفایی در تولید روغن را نیز ممکن خواند و گفت: با اجرای طرح کارآمدسازی یارانه‌ها، خانواده‌ها مجبورند یک بطری روغن ۸۱۰ گرمی را با قیمت حدود ۲۱۰ هزار تومان خریداری کنند؛ در حالی که مواد اولیه این روغن وارداتی است. این در شرایطی است که عملکرد کشت کلزای آبی در کشور حدود دو تن در هکتار است و با استحصال ۴۰ درصد روغن، می‌توان حدود ۸۰۰ کیلوگرم روغن در هر هکتار تولید کرد. اگر قیمت هر کیلوگرم روغن را ۲۰۰ هزار تومان در نظر بگیریم، ارزش تولید روغن به ۱۶۰ میلیون تومان می‌رسد که با احتساب کنجاله، مجموع درآمد از ۲۰۰ میلیون تومان در هکتار هم فراتر می‌رود.

وی در ادامه برخی از اولویت‌های بخش کشاورزی را بر شمرد و اظهار داشت: اولویت نخست بخش کشاورزی، بدون تردید مدیریت منابع آب و آبخیزداری است. تا زمانی که این مسئله به‌درستی حل نشود، هر اقدام دیگری با مشکل مواجه خواهد شد. اولویت دوم، مدیریت بازار محصولات کشاورزی است؛ چراکه اگر بازار رها شود، دوباره با بحران‌های جدی روبه‌رو خواهیم شد. سومین اولویت، افزایش بهره‌وری تولید است؛ چه در بخش کشاورزی، چه در واحد‌های صنعتی و چه در واحد‌های روستایی و کارگاهی. اگر به دنبال خودکفایی هستیم، راهی جز افزایش بهره‌وری نداریم.

رضاپور ادامه داد: موضوع مهم بعدی، ضایعات کشاورزی است. حدود ۳۰ درصد از محصولات کشاورزی کشور به ضایعات تبدیل می‌شود؛ در حالی که برای تولید آنها حجم زیادی آب، خاک، انرژی، ماشین‌آلات و مکانیزاسیون مصرف شده است. برای این مسئله باید یک راهکار جدی و عملیاتی اتخاذ شود.

وی در پایان، جوان سازی جمعیت کشاورزان را مهمترین مسئله دانست و گفت: در نهایت، شاید مهم‌ترین موضوع، جوان‌سازی جمعیت کشاورزان باشد. بر اساس آمار رسمی، میانگین سنی بهره‌برداران بخش کشاورزی دو سال پیش ۶۳ سال بوده که اکنون به حدود ۶۵ سال رسیده‌اند. حتی اگر همه مشکلات قبلی را هم حل کنیم، این سؤال باقی می‌ماند که چه کسی قرار است تولید کند؟ جمعیت سالخورده کشاورزان خود به یک مسئله جدی تبدیل شده و اگر این بخش؛ جوان، پویا و فعال نشود، همه طرح‌ها و برنامه‌ها با مشکل مواجه خواهند شد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افتتاح ۴۲ طرح عمرانی سلامت‌محور در فارس
طرح پنجشنبه‌های جهادی در شهرستان اهواز
اکران آثار چهل‌وچهارمین جشنواره فیلم فجر در سینما‌های سپهر و ساری مال
دستگیری قاتل جوان پس از قتل میانجی درگیری در جهرم
آغاز طرح‌های گازرسانی و آبرسانی به چیلات دهلران
۱۵ اسفند؛ آخرین مهلت احزاب برای دریافت مجوز ارائه فهرست انتخاباتی
دورهمی بزرگ خانوادگی به یاد شهدای وطن در شیراز
مهلت ۶ ماهه دانشگاه آزاد برای بازنگری سرفصل‌های درسی
آغاز آزمون تصدیق صحت عملکرد نازل‌های سوخت مایع در خراسان شمالی
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد
همایش پیشکسوتان دفاع مقدس در هرمز برگزار شد
تردد مرزی کرمانشاه به مرز ۲ میلیون نفر رسید
کتاب «باغ خرمالو» به چاپ دوازدهم رسید
نمایش ۳۲ فیلم جشنواره فجر در بجنورد 
جوی پایدار در آسمان سمنان
رعدو برق، تگرگ و یخبندان صبحگاهی در برخی نقاط مرکزی
پیش بینی وضعیت جوی، دریایی و دمایی هرمزگان ۱۷ بهمن
جزئیات سی و یکمین المپیاد علمی دانشجویان اعلام شد
بهره‌برداری طرح‌های بسیج سازندگی در شهرستان طبس
حضور ۲ داور ایرانی در مسابقات بین المللی دو‌و‌میدانی مسکو
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
جنگ با آمریکا، بعید است، اما اگر رخ دهد، ما نمی‌ترسیم
ایران در آستانه کسب نشان طلای فوتسال جام ملت‌های آسیا
پاسخ عراقچی به یاوه گویی‌های صدراعظم آلمان
باران و برف در نوار ساحلی خزر، شمال شرق و شرق کشور
دشمن با بزرگ‌نمایی سایه جنگ در پی عملیات روانی است
ساخت ۸۰ واحد مسکونی برای مددجویان کمیته امداد
اعطای ۱۰ روز مرخصی به مناسبت دهه فجر به مددجویان زندان نقده
تسریع در ترخیص کالا‌های فاسدشدنی و رسوبی در انبار‌های گمرکات کردستان
افتتاح و توسعه مراکز انتظامی گامی مؤثر در ارتقاء خدمات رسانی به مردم
استرداد متهم کلاهبردار به کشور
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۱۶ بهمن ۱۴۰۴
توسعه خدمات الکترونیک قضائی در زمینه خدمت‌رسانی به مردم
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود
آزادی ۱۳ مددجوی زندان مرکزی ارومیه در جشن نیمه شعبان
کشف کالای قاچاق در مرز‌های سیستان و بلوچستان
کاهش ترافیک شهری کرج با اجرای ۴ طرح عمرانی  (۲ نظر)
برای او که خواهد آمد  (۱ نظر)
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود  (۱ نظر)
الزام ادارات به نصب نیروگاه های پشت بامی خورشیدی  (۱ نظر)
ما استادان دانشگاه، خود را پاسدار انقلاب اسلامی می‌دانیم  (۱ نظر)
مصرف گاز مرز ۵۴۰ میلیون مترمکعب را رد کرد  (۱ نظر)
۵۴ روستای خراسان رضوی از راه آسفالت بهره‌مند شدند  (۱ نظر)